Čupavci, kolači koji se prave od biskvita koji se reže na kocke, a potom umače u čokoladu pa u kokos, stari je recept kojeg su radile još naše bake. Međutim, mnogi se danas žale kako za izradu ove odlične slastice treba mnogo vremena.
Upravo zato internetom ususret ovim blagdanima kola brza inačica čupavaca. Radi se o receptu za kolač koji veoma podsjeća na čupavce, ali za njegovu izradu potrebno je znatno manje vremena. U osnovi se biskvit i ne peče već ga zamjenjuje smjesa na bazi griza koja mora odstajati, a kada se stvrdne, valja se u kokos.
Evo jedne verzije popularnih lažnih čupavaca:
Sastojci:
– 1 litra mlijeka
– 150g šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– 160g griza
– 60g kakaa
– 50g tamne čokolade
– 100g kokosa
Priprema:
1. U prikladnoj posudi, pomiješajte sve sastojke, osim kokosa.
2. Na laganoj vatri kuhajte i neprestano miješajte dok se smjesa ne zgusne. Zatim dodajte 30g kokosa i dobro promiješajte, dok ostatak kokosa ostavite za kasnije.
3. Prelijte smjesu u pleh dimenzija 20×20 cm ili sličnih dimenzija i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga, premjestite pleh u hladnjak i ostavite da se potpuno ohladi i stegne (otprilike 2-3 sata).
4. Ohlađeni kolač narežite na kocke i svaku kocku uvaljajte u preostali kokos.
Komentari