Napitak od soje dobro utječe na zdravlje kostiju u menopauzi

Autor:

Unsplash/Yogesh Pedamkar

Sojin napitak obogaćen medom te fermentiran bakterijama može smanjiti rizik od osteoporoze, pišu vitamini.hr.

Osobama s dijagnosticiranom osteoporozom često se preporučuje uzimanje kalcija i vitamina D u obliku dodataka prehrani. Iako je mlijeko jedan od glavnih prehrambenih izvora kalcija i vitamina D, soja je kao alternativa biljnog podrijetla vrlo tražena.

Brojne su blagodati fermentiranog sojinog napitka te ga studije zbog toga smatraju idealnim medijem za probiotike i prebiotike. Proces fermentacije može povećati nutritivnu vrijednost i koncentraciju bioaktivnih spojeva, koji se nalaze u soji. Med sadrži fruktooligosaharide koji također djeluju kao prebiotici.

Nedavna studija je ispitala utjecaj konzumacije fermentiranog sojinog napitka s dodatkom meda na razinu osteokalcina (biomarker zdravlja kostiju) u krvnom serumu. Ukupno 54 žene u postmenopauzi su podijeljene u tri skupine – skupinu koja je uzimala sojin napitak, skupinu koja je uzimala sojin napitak obogaćen medom i fermentiran sojem Lactobacillus casei subsp. casei R-68 te skupinu u kojoj je taj isti napitak bio fermentiran sojem Lactobacillus plantarum 1 R 1.3.2. Sve ispitanice su tijekom 90 dana konzumirale 100 mL sojinog napitka.

Na početku i kraju ispitivanja mjerile su se razine osteokalcina u krvnom serumu te razine ukupnog kolesterola, glukoze u krvi i mokraćne kiseline. Rezultati su pokazali smanjenu razinu osteokalcina u krvnom serumu kod skupine koja je uzimala sojin napitak s medom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.