Države koje imaju izlaz na Sjeverno more vrlo su svjesne da iskorištavanje resursa i potencijala može riješiti pitanja opskrbe lokalnih zajednica održivom energijom, a to se odnosi i na prehranu.
Alge su vjerojatno najpoznatija među brojnim ekološkim namirnicama, koje mogu na još široj razini služiti u prehrambenoj industriji.
Puno se priča o hranjivosti algi, podvodnih biljaka, morskih trava, koje obiluju bjelančevinama i mogu služiti kao hrana za ljude ili životinje.
Jedan pilot projekt u belgijskom gradu Oostendeu, koji vodi Sveučilište u Gentu naglašava da je potrebno dalje eksperimentirati s algama, koje su sigurno namirnica budućnosti.
Stručnjaci u istraživačkoj stanici prate razmnožavanje i životni ciklus algi. Ističe se da bi neke lokalne vrste trebale biti uzgajane u prirodnom okruženju, jer su pokazale dobra svojstva te bi ih se moglo u većoj mjeri koristiti za prehranu, u kozmetičkoj ili industriji lijekova.
Brojni startupovi se već bave uzgojem i preradom algi, a potencijal je mnogo veći, uzimajući u obzir održiv uzgoj, poslovanje i proizvodnju hrane.
Komentari