Castrum London Dry Gin uvršten je među deset najboljih džinova na svijetu, ne proizvodi se u Engleskoj nego podno Papuka, a za to je zaslužan mladi bračni par Iva i Mihovil Pranjić koji otkrivaju kako su se zbog džina iz Zagreba vratili u Slavoniju
Da biste popili gutljaj jednog od najboljih džinova na svijetu, nije potrebno potegnuti do Londona jer jedan od najboljih London Dry Ginova nastao je u Slavoniji, zove se Castrum London Dry Gin i uvršten je među deset najboljih džinova na svijetu nakon što je osvojio zlato na prestižnom međunarodnom natjecanju London Spirits Competition, a sve zahvaljujući mladom bračnom paru Ivi i Mihovilu Pranjiću koji su se iz Zagreba vratili u rodnu Slavoniju i odlučili se posvetiti proizvodnji džinova
Mnogi sanjanju da se njihov proizvod nađe u samom vrhu svjetski priznatih i nagrađenih, a Ivi i Mihovilu Pranjiću trebale su jedva tri godine da od odluke da se bave proizvodnjom džina dođu do titule jednog od najboljih na svijetu. Na natjecanju London Spirits Competition Castrum London Dry Gin osvojio je zlato te je uvršten u top 10 džinova i top 100 žestokih alkoholnih pića na svijetu. Castrum Barrel Aged Gin bio je šampion džinova s osvojenom medaljom Double Gold na Berlin International Spirits Competition. Ubrzo nakon toga osvojio je titulu šampiona džinova na Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera u Zagrebu. Ove godine na natjecanju USA Spirits Ratings Castrum Barrel Aged Gin osvojio je zlatnu medalju, a Iva i Mihovil posebno su ponosni i na Planinkovac, koji je na istom natjecanju osvojio visoko srebro i uvršten je u top 10 likera na svijetu.
Supružnici Iva i Mihovil Pranjić sa svojim Castrum London Dry Ginom osvojili su zlato na prestižnom međunarodnom natjecanju London Spirits Competition. FOTO: Ivica Džambo/Dzambo Film
Sve je počelo kada su u studenome 2020. godine u mjestu Kaptol, podno Papuka u Slavoniji, otvorili destileriju Craft Spirits i već u ožujku 2021. godine proizveli prvi vlastiti džin. „Cijela naša priča krenula je prvenstveno iz ljubavi prema džinu. Kako smo krajem fakulteta krenuli zarađivati svoj novac, tako smo si voljeli priuštiti craft pića i zaljubili smo se u cijeli taj svijet craft džinova. Za vrijeme lockdowna i rada od doma, došli smo na ideju o proizvodnji džina. Proizvodnja alkoholnih pića nije nam strana s obzirom na to da je Mihovil odmalena bio ‘uz kazan’. Njegovi roditelji imaju OPG i veći dio njegova života bavili su se vinarstvom te je s djedom i ocem destilirao rakiju. Poznavao je cijeli proces oko proizvodnje, ali se svakako dodatno educirao i usavršio u proizvodnji džina“, rekla je Iva Pranjić.
Planirali su proizvoditi dvije vrste gina – London Dry i Barrel Aged – i kroz njihovu promociju dočarati slavonske ljepote i okuse. Baza za izradu džina je borovica koja dolazi iz slavonskih šuma, nadopunjuju je s još nekoliko sastojaka karakterističnih za to podneblje kao što su crni dud, bazga i vinova loza, a poseban okus daje i prirodna izvorska voda s Papuka. Ipak, odluka da se presele iz urbane sredine kakav je Zagreb u malo mjesto podno Papuka nije bila ni laka ni jednostavna. Iva se u Zagrebu bavila digitalnim marketingom, a Mihovil je bio pravnik. Upravo ta njihova zanimanja pokazala su se više nego korisna kada su se odlučili vratiti u rodnu Slavoniju.
Ove godine na natjecanju USA Spirits Ratings, Castrum Barrel Aged Gin osvojio je zlato, a Planinkovac srebro i uvršten je u top 10 likera na svijetu
„Pravo i digitalni marketing još uvijek nas prate. Uvijek volimo naglasiti da bismo puno više kapitala morali uložiti u početku da nismo struke koje jesmo. Ovako smo sami znali jako puno o osnivanju poduzeća, oko pravnih koraka, obveza koje imamo s pravnog aspekta, a ujedno smo znali koliko je važno brendirati svoj proizvod i napravili smo sve da ga najbolje predstavimo svijetu. Možda je prevagnuo baš taj rad od doma, kada smo proveli tri mjeseca u Slavoniji i shvatili da bismo zaista voljeli ponovno tu živjeti, ali smo itekako bili svjesni da sa svojim branšama ne možemo pronaći posao u mjestu u kojem jesmo. Ipak, smatramo da možete voljeti svoje mjesto koliko god, ali ako tu živite, a ne možete plaćati mjesečne račune, ljubav nije dovoljna. Gledajući sve više u budućnost, nismo se toliko vidjeli u nekom većem gradu, nego u manjem mjestu okružene prirodom. Odlučili smo da bismo radije u takvom okruženju odgajali djecu, a u tom trenutku još nismo imali većih obaveza kao što su djeca, kredit ili možda neke zrelije godine u kojima bismo se možda teže odlučili dati otkaz i/ili promijeniti struku. Vodili smo se time da idemo probati pa ako i ne uspijemo, znamo da smo pokušali i nakon godinu, dvije, ja tad s 26, Mihovil s 31, lako se ponovno vratimo u Zagreb i potražimo poslove“, prisjetila se Iva Pranjić.
Danas su sasvim zadovoljni životom u Slavoniji i ne nedostaje im život kakav su imali u Zagrebu, tim više jer surađuju sa zaista puno tvrtki iz Zagreba i dosta dobavljača im je tamo pa često potegnu do glavnog grada. Život koji trenutno žive ispunio je i premašio njihova očekivanja tako da to trenutno ne bi ni za što mijenjali. Prije nego što su otvorili vlastitu, obišli su dosta destilerija u Hrvatskoj i šire. Zanimalo ih je kako to drugi rade, no shvatili su da im nijedan destiler neće otkriti tajnu balansiranja okusa, a sve je upravo u okusima. Zato je potrebno jako puno testiranja, zapisivanja, vaganja, degustiranja i uvažavanja tuđih mišljenja.
‘Šesterokutna etiketa džina predstavlja tlocrtni oblik utvrde Staroga grada, koja dominira Kaptolom. Oblik takve srednjovjekovne utvrde naziva se castrum, zato se i džin zove Castrum’, kaže Iva Pranjić. FOTO: Ivica Džambo/Dzambo Film
Je li im plan bio krenuti s nečim provjerenim i sigurnim pa će potom razvijati svoja nova pića ili je plan ostati samo na džinovima koja sada proizvode? „U samom početku svoju proizvodnju definirali smo kao craft i želimo da takva uvijek ostane“, rekla je Iva Pranjić te pojasnila: „To znači da ne planiramo proizvodnju ogromnih količina proizvoda. Castrum London Dry Gin bio je prvo piće koje smo plasirali na tržište i često dobivamo upite ‘otkud baš džin’ i ‘zar ne bi bilo logično da ste u Slavoniji proizveli rakiju?“ Slažemo se, bilo bi logično, ali zar bi onda bilo i upola zanimljivo i bi li izazvalo interes kao proizvodnja džina, koji je jako brzo prepoznat na tržištu i koji je u svega dvije godine postojanja na London Spirits Competitionu uvršten u top 10 džinova i top 100 žestokih alkoholnih pića u cijelom svijetu? Vjerojatno ne bi. Nakon Castrum London Dry Gina na tržište je plasiran Castrum Barrel Aged Gin, a ove godine proizveli smo Planinkovac.“
Ideja o Planinkovcu rodila se još sredinom prošle godine, kada su krenuli raditi na recepturi o finom, ali drugačijem Pelinkovcu. „Dugo nam je trebalo da dođemo do okusa koji zadovoljava naša nepca. Balansiranje okusa biljnog likera bilo je puno teže nego kod džina, a priznajemo i da smo imali puno veću tremu oko plasmana proizvoda budući da smo iza sebe sada imali dva džina koja su osvojila zlatne ili srebrne medalje na svim natjecanjima na koja su bila poslana. Kad smo dobili okuse, bacili smo se na osmišljavanje dizajna i imena“, rekla nam je Iva pohvalivši se da je Planinkovac bio najbolje ocijenjeni biljni liker na natjecanju CROSPIRIT ove godine, što smatraju ogromnim uspjehom uzimajući u obzir da je na tržište plasiran tek prošloga travnja. Planinkovac spaja riječi planina i pelinkovac i ime je odlično prihvaćeno među ljubiteljima tog biljnog likera. Planinkovac dolazi u crnoj keramičkoj boci s otisnutim brončanim sitotiskom na kojemu se preslikava nekoliko važnih značajki: ratnik koji predstavlja halštatskog ratnika, aristokratu koji je u starije željezno doba živio iznad Kaptola, ispod njega je more, koje simbolizira Panonsko more, iznad njega je planina – Papuk, a posljednji element su zvijezde, koje nemaju povijesni značaj, ali imaju onaj emotivni. Zašto, otkrila nam je Iva: „Kako nam je puno ljudi iz svih dijelova Lijepe Naše, ali i okolnih zemalja, bilo u posjetu, nekolicina njih je rekla kako dugo nisu tako jasno vidjeli zvijezde kao kod nas u Slavoniji. I tako ostadoše zvijezde i na boci. Keramička boca je također s razlogom odabrana. Halštatski ratnici koristili su keramiku kao pribor, o čemu svjedoče razni arheološki pronalasci.“
‘Prevagnuo je baš taj rad od doma, kada smo proveli tri mjeseca u Slavoniji i shvatili da bismo zaista voljeli ponovno tu živjeti’, kaže Iva Pranjić
Kompletan brand Castrum Gina odlučili su temeljiti na lokalnim povijesnim motivima. „Otpočetka smo se vodili time da ako smo se mi odlučili vratiti u Slavoniju iz velikog grada, onda sve što radimo treba biti povezano s tim mjestom i želimo to naše malo mjesto prezentirati putem svojih proizvoda cijelome svijetu. Možemo reći da smo u tome zaista i uspjeli“, rekla nam je Iva Pranjić te pojasnila brend, dizajn i motive na bocama njihovih džinova: “Šesterokutni oblik etikete gina predstavlja tlocrtni oblik utvrde Staroga grada, koja dominira Kaptolom. Oblik takve srednjovjekovne utvrde naziva se upravo castrum, zato se i gin zove Castrum. Brončani motivi posebno izazovu pažnju jer većina ljudi misli da se radi o čipki ili nekakvim kotačićima, a zapravo je riječ o falerima. Faleri su ukrasi s konjskih uzda halštatskih ratnika koji su u starije željezno doba živjeli iznad Kaptola. Kada su ratnici pogibali, oni su spaljivani i spuštani u velike grobne humke, a s njima su se spuštale ratnička i konjička oprema. Na arheološkom lokalitetu Kaptol-Čemernica arheolozi su pronašli upravo falere. Kada ovo pročitate, vidite kako je sumiran mali dio povijesti, odnosno bogatstva koje bi zaista bilo šteta ne iskoristiti i ne predstaviti svijetu“, smatra Iva Pranjić.
Njihovi džinovi i Planinkovac dostupni su u nekoliko specijaliziranih trgovina širom Hrvatske, kao i u restoranima i kafićima. Popis svih trgovina, kafića i restorana moguće je vidjeti na njihovoj web stranici, a proizvodi se mogu naručiti putem webshopa. Trenutno se Castrum Ginovi i Planinkovac mogu pronaći i u Švicarskoj i Sloveniji te jedan manji dio u Australiji. Osvojili su već desetak zlatnih i srebrnih medalja na brojnim međunarodnim i domaćim natjecanjima. Iva i Mihovil Pranjić i službeno su proglašeni Najboljim mladim poduzetnicima u Hrvatskoj 2021. godine te nisu stali samo na proizvodnji gina i Planikovca.
„U planu nam je proizvesti jedan vinjak i whiskey i staviti na sazrijevanje, a njegov plasman će pričekati s obzirom na to da whiskey mora odležavati“, zaključila je Iva Pranjić.
Komentari