‘Nakon 8 godina šutnje razotkrila sam tajne hrvatske diplomacije’

Autor:

Saša Zinaja

Knjigom ‘Alles Walzer’ opisujem život u diplomaciji, a kako se mnoge stvari događaju preko tanjura objavljujem i recepte za jela koja sam često kuhala za uzvanike svoga supruga, hrvatskog veleposlanika’, kaže autorica knjige Davorka Vukov-Colić

diplomaciji se većina toga događa, a često i dogovara, preko tanjura, pa je gastronomija i umijeće ugošćivanja mnogo više od istančanog uživanja nepca. To je umijeće političkog i društvenog komuniciranja, dokaza uvažavanja gosta, kulturološka osobna karta zemlje iz koje dolazite, potvrda vaše uljuđenosti i iskustva, maštovitosti pa i duhovitosti. Stoga sam od samog početka jednom nogom uvijek bila u kuhinji, a drugom za svečanim stolom”, piše Davorka Vukov-Colić, autorica upravo izašle knjige “Alles Walzer: tajne hrvatske diplomatske kuhinje” u izdanju izdavačke kuće Vuković&Runjić, a koju je Nacional prvi dobio na uvid.  Davorka Vukov-Colić bila je dugogodišnja novinarka, urednica i suradnica izdanja nekadašnje novinsko-izdavačke kuće Vjesnik. U časopisu “Svijet” obnašala je dužnost glavne i odgovorne urednice, a nekoliko godina pisala je za “Vijenac” i “Zarez”. U New Yorku i Bonnu bila je uz supruga, Dražena Vukova Colića, tadašnjeg dopisnika Vjesnika. Kada je imenovan veleposlanikom Republike Hrvatske, pratila ga je na njegovim funkcijama u Beču i Sofiji, od 2000. do 2008. Posljednjih godina Davorka Vukov-Colić piše o temama iz svijeta na Tportalu pod djevojačkim prezimenom Grenac. Osam godina provela je u ulozi partnerice diplomata, a svakom novinaru koji u tako dugom razdoblju ne može pisati to teško pada. Tako je, po povratku s dva mandata u Beču i u Sofiji, odlučila napisati knjigu pod nazivom “Alles Walzer: tajne hrvatske diplomatske kuhinje”. Budući da se kuharice odlično prodaju, pronašla je recept kako opisati život u diplomaciji i sve izazove koje ona donosi, kulturnu i gospodarsku diplomaciju u praksi, ali naravno i balove, prijeme, večere i ručkove za koje je nerijetko sama kuhala…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)