Dok je jedni mažu na kruh, drugi njome pune palačinke, a treći je jedu na žlicu i “presijecaju” gutljajem hladnog mlijeka, svi su složni da u kuhinji uvijek mora biti Nutelle. Upravo zbog toga ovaj se talijanski čokoladni namaz prodaje u enormnim količinama diljem svijeta.
Svakih 2,5 sekunde netko negdje kupi staklenku Nutelle – razveseli klince, prekrši dijetu i život si učini slađim.
No, jeste li znali da počeci ovog popularnog namaza nisu bili slatki? Ona je, kako to inače biva s genijalnim pronalascima, izumljena u vrijeme neimaštine, nakon Drugog svjetskog rata. Poraće će iznjedriti slatki namaz od lješnjaka i čokolade koji će zavladati svijetom.
Namaz koji je očarao svijet
Kakaovac je u to vrijeme bio vrlo skup i trebalo je smisliti jeftiniju verziju čokoladne table koja se rezala i jela s kruhom. Snalažljivi slastičar Pietro Ferreroiz regije Pijemont, 1946. je svojoj slastici nauštrb kakaovca dodao lješnjak (kojeg je bilo u izobilju u njegovom kraju) i dobio preteču Nutelle. Da dobije savršen okus, Pietru je trebalo pune četiri godine.
Čokoladnu tablu koja se rezala, umetala između dvije kriške kruha i jela, nazvao je Giandujot, prema lokalnoj karnevalskoj maskoti. Bila je omiljena slastica djeci, ali i roditeljima koji su za lješnjak tablu gospodina Ferrera trebali izdvojiti tek 600 lira, za razliku od 3000 lira koliko je koštao kilogram čokolade. Te 1946. godine osnovao je tvrtku Ferrero.
No, gospodin Pietro nije izmislio toplu vodu, već se poslužio dosjetkom svojih predaka koji su isto činili kada stotinjak godina ranije Napoleon nametnuo restrikcije Britaniji i zaustavio distribuciju robe po Europi, što je, među ostalim, za posljedicu imalo i previsoke cijene kakaa.
Pet godina kasnije njegov sin Michele je, dodavši biljno ulje, tablu pretvorio u namaz i nazvao ga Supercrema. 1964. napravio je rebrending – dao novo ime i novi izgled, Talijanima omiljenom slatkom namazu, i stvorio Nutellu. Ella na latinskom znači slatko, a nut na engleskom označava orašaste plodove. Plan je upalio, a gospodin Michele Ferrero postao najbogatiji Talijan. Umro je 2015. u 89. godini života, a čokoladno carstvo preuzeo je njegov sin Giovanni.
Zašto se baš danas slavi Nutella?
Američka blogerica Sara Rosso obožavateljica je Nutelle i začetnica ove slatke inicijative. Prvi Svjetski dan Nutelle obilježen je 2007. godine, a otad iz godine u godinu sve više ljudi joj se pridružuje. Postoji i službena stranica World Nutella Day na kojoj možete pronaći brojne ideje kako ga proslaviti.
Palmino ulje
Osim lješnjaka i kakaa, posebnu aromu Nutelli daje i biljno ulje, točnije palmino koje danas izaziva brojne kontroverze, jer se za njegovu proizvodnju pretjerano krče šume i uništavaju staništa brojnih životinjskih vrsta. Po svemu sudeći i Nutella će se u perspektivi trebati prilagoditi vremenu. Na Pietrovim je potomcima da pronađu rješenje, baš kako je i on učinio u svoje doba i dao svijetu najslađi namaz na svijetu.
E da! Za nas iz jugoistočne Europe neka bude s manje lješnjaka. Navodno, baš tako volimo…
Komentari