Najbolje rakije: U Osijeku testirano 126 uzoraka, jedan od njih je i rakija od piva

Autor:

30.10.2021., Hum - "Najmanji grad na svijetu", Hum (u Istri), po 21. je bio domacin Smotri domacih rakija. Hum je tako na jedan dan postao prava meka narodnog lijeka, a zahvaljujuci prekrasnom vremenu, pohodio ga je veliki broj ljubitelja ovog alkoholnog pica. Neki su morali uzeti predah izmedju degustacija. Ovogodisnja smotra imala je 190 reprezentativnih uzoraka rakija od 35 proizvodjaca. Najbolja se trazila u osam kategorija - domaca obicna, biska, rakija s travama, medenica, vocni destilat, brijnevaca smricka, voce u rakiji, te likeri. Organizatori su imali stroge anti covid mjere.

Sasa Miljevic/PIXSELL

U osječkoj Županijskoj komori organizirano je 17. vrednovanje uzoraka najboljih rakija, likera i vinjaka iz cijele Hrvatske. Za razliku od prijašnjih godina, kada su uzorke za ocjenjivanje mogli poslati i mali proizvođači alkoholnih pića, ovaj su put pravo sudjelovanja imali samo oni registrirani.

Tako je ove godine na nacionalno senzoričko ocjenjivanje jakih alkoholnih pića pristiglo je 126 uzoraka, a kušači uz disciplinu i osjetljivo nepce moraju imati i dobro oko. Testeri koji obavljaju ocjenjivanje imaju najmanje 3 godine iskustva.

“Na neki smo način ponosni na to jer je ovo nacionalno ocjenjivanje koje je i prepoznato u javnosti. Od 126 uzoraka najveći dio su voćne rakije, a osim njih imamo 7 džinova i 45 likera”, rekao je viši stručni suradnik u Županijskoj komori Osijek, Igor Mikulić.

Kod ocjenjivanja, otkrila je Antonija Šarić s osječkog Prehrambeno-tehnološog fakulteta za HTV, primjenjuje se tzv. DLG metoda. “Ocjenjuju se boja, bistroća, miris i okus, to se množi s faktorom važnosti. Ako okus ima najveći faktor važnosti, množi se s brojem 9. Najmanji su boja i bistroća, jer su to stvari koje se mogu doraditi i varirati”, objasnila je.

Na ovogodišnje ocjenjivanje pristigli su i neki egzotično uzorci, poput rakije od piva. “Rakija od piva ima jednu specifičnost s obzirom na gorke supstance, pa ćemo vidjeti. Moguće je da je to samo inovacija, tehnološka inovacija i moguće je neće biti prihvaćena od potrošača”, rekao je Borislav Miličević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, koji je bio na čelu ocjenjivačkog panela.

Uz rakije i likere ovaj put sudjeluju i proizvođači džinova, koji nemaju dugu tradiciju u nas. “Džin je postao zanimljiv kupcima, tražen je na tržištu i proizvodi ga sve više malih craft destilerija. Nadam se da će se kroz nekoliko godina taj proizvod standardizirati i postati dio ponude. Među inovacijama je i rakija od piva”, zaključio je.

Rezultati ocjenjivanja će biti poznati 26. studenoga.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.