NAJBOLJE OD PAPRIKE Imamo recept za pravi makedonski ajvar

Autor:

05.09.2012., Zagreb - Priprema ajvara u restoranu Vinodol. r"nPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Uskoro će vrijeme kuhanja ajvara, kada izvlačimo “tešku artiljeriju” – najveće lonce i kuhače pa vikende ostajemo kod kuće, bez obzira na lijepo vrijeme, a kako bismo u nedogled pekli i gulili paprike pa ih uz višesatno miješanje na laganoj vatri pretvarali u najukusniji namaz s ovih prostora.

Oni sretniji, paprike će peći u dvorištu na velikoj užarenoj rešetki ili ploči, a možda vani i skuhati svoj ajvar.
Svima ostalima poslužit će dobro pećnica i štednjak.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iva (@onivysmenu)

Kako bi se ovaj trud zaista isplatio bitno je imati provjereni recept za ajvar, kvalitetne paprike i dovoljno vremena jer je kuhanje ajvara dug proces. Naravno i nekoga tko će vam pomoći.

Paprike moraju biti mesnate i sočne roge, bez oštećenja te se moraju moći lagano oguliti. Ako kupujete paprike za ajvar, najbolji način da ih testirate je taj da uzmete par komada i ispečete ih za ručak ili večeru, ogulite i začinite češnjakom i uljem.

Ako su mesnate i lako se gule, kupite količinu od koje želite napraviti ajvar i bacite se na posao. Guljenje je, prema našoj procjeni, najnaporniji dio ovog procesa.

U ajvar možete dodati i patlidžane, odličan je i takav, no onda to više nije ajvar po tradicionalnom makedonskom receptu.

Mi vam u nastavku donosimo provjereni recept za pravi makedonski ajvar, a vaše je da pronađete vrijeme i paprike i napravite svoju zalihu za zimu.

Sastojci za makedonski ajvar od 20 kilograma paprika:

-20 kg paprika roga

-1 litra suncokretovog ulja

– 3 žlice soli

-4 žlice vinskog octa

-3 žličice šećera

Postupak:

Dan prije operite, obrišite i ispecite paprike. Okrećite ih da se ispeku sa svih strana. Pečene su kada pocrne i kada se koža lagano odvaja od mesa.

Stavljajte ih u lonac s poklopcem ili prekriven folijom kako biste ih zahvaljujući pari, lakše ogulile. Paprike možete stavljati i u najlon vrećice.

Kada ste ispekli sve paprike, uklonite sa svake kožicu i sjemenke. Što ih bolje očistite, to će ajvar imati bolju teksturu.

Očišćene paprike stavite u cjedilo ili gazu i ostavite preko noći da otpuste višak vode.

Sada paprike narežite na manje komadiće ili provucite kroz mašinu za meso. Krupnije ih sameljite.

U široki, veliki lonac ulijte ulja toliko da prekrije dno pa dodajte paprike kada se ulje zagrije. U lončiću ugrijte ostatak ulja. Dok se ulje zagrijava, miješajte paprike u loncu (oko 20 minuta). Zagrijano ulje prelijte preko paprika, uz neprestano miješanje.

Pržite, odnosno kuhajte ajvar naredna dva do tri sata, a pred kraj dodajte sol, ocat i šećer.

Ajvar je kuhan kada na dnu lonca ostaje trag za kuhačom, odnosno kada se vidi dno posude.

Otprilike pola sata prije, no što je ajvar gotov, zagrijte pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva i u nju stavite čiste staklenke.

Ajvar ulijevajte u vruće staklenke i vratite u pećnicu na sat vremena zbog pasterizacije. Temperaturu spustite na 60 Celzijevih stupnjeva. Na ajvaru se treba napraviti korica. Dobro je prije zatvaranja uliti i malo ulja koje će spriječiti potencijalno kvarenje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tea Eršeg (@teaerseg)

Sada zatvorite teglice čistim poklopcima i vratite ih u još toplu, ali ugašenu pećnicu ili ih posložite na radnu površinu i “ušuškajte” dekom. Ostavite 48 sati da se potpuno ohladi.

Ajvar je sada spreman za jelo.

Domaći je ajvar puno ukusniji od kupovnog, a i odličan je osjećaj jesti hranu koju smo sami proizveli.
Osim toga, pokoju teglicu možete pokloniti ili mijenjati za neko drugo blago iz zimnice, primjerice susjedin pekmez od šljiva. Robna razmjena uvijek je dobra ideja.

E da, da ne zaboravimo, od 20 kilograma paprika dobit ćete oko devet teglica od 800 grama pravog makedonskog ajvara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.