Jeste li ste znali da je 22. srpnja 1987. godine Nacionalni odbor za hortikulturu Indije odlučio proslaviti mango. Otada se pomalo širom svijeta toga dana počinje spominjati i slaviti to južno voće.
Mango je kod nas još uvijek egzotično voće, no riječ je o jednom od najstarijih predstavnika južnog voća na svijetu. Postoji mnogo vrsta manga koje se razlikuju bojom, oblikom, okusom i veličinom. Danas razlikujemo oko 35 vrsta i 500 podvrsta manga. Premda boja vanjske kore varira od zelene preko crvene do žute i narančaste, unutarnji plod je uvijek zlatno – žute boje, slatkastog i kremastog okusa koji podsjeća na okus između ananasa i breskve. Može se kombinirati s drugim voćem u voćnoj salati, može se dodati u sok ili shake, koristi se i za pripremu džema, umaka, kolača i sladoleda.
Mango sadrži preko 20 vitamina i minerala. Bogat je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima. Izuzetno je bogat izvor vitamina A, C i E. Količina vitamina i hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda.
Komentari