Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure. Na ovaj dan priprema se jedinstveno jelo koje se može sastojati od 7 do 77 sastojaka i naziva se ašura.
Dan ašure simbolizira zajedništvo i dijeljenja dobra među ljudima, stoga se ašura dijeli među rodbinom, prijateljima i susjedima.
Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica. Sastojci koje ćete koristiti za pravljenje ašure su proizvoljni, pa je možete napraviti po svom ukusu.
Sastojci: koštunjičavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, suzam, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cikla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršin, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda…
Začini: šafran, cimet, čili, korijander, med, šećer, sol, papar, kakao, rogač, vanilin šećer…
Kako pripremiti ašuru:
Namirnice koje se duže kuhaju, poput žitarica, pripremite dan prije te ih pohranite u hladnjak. Na dan pripreme ašure skuhajte voće i sve zajedno prokuhajte.
Sastojke po želji sjedinite u veliku posudu, zalijte umakom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodajte još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhajte, piše Klix.ba.
Komentari