Mladi hrvatski kuhar nominiran na prestižnoj listi ‘Forbes 30 Under 30’

Autor:

Mario Mandarić/Facebook

Mario Mandarić mladi je hrvatski chef, koji je već radio i nekim od najboljih svjetskih restorana, uključujući u legendarnom ‘The Fat Duck in Bray’ Hestona Blumenthala, nominiran je na prestižnoj listi ‘Forbes 30 Under 30’.

Riječ je o listi trideset najutjecajnijih ljudi mlađih od 30 godina, u različitim područjima.

Mario Mandarić rođen je u Splitu, odrastao u Solinu, a nakon što je napustio srednju školu odlučio je da će karijeru graditi u kuhinji te započeo ‘peći’ svoj zanat u restoranima. Mandarić je za portal Croatiaweek ispričao da je volontirao u nekoliko restorana, a prvi posao glavnog kuhara dobio je na jedrilici kad je imao samo 18 godina.

Kad je već postao profesionalni chef, Mandarić se vratio u srednju školu i maturirao, a kasnije je diplomirao poslovni management na londonskom Sveučilištu.

Prvu veliku priliku dobio je putujući Tajlandom kad je, kako je ispričao, odlučio u zaljevu Kon Phangan organizirao pop-up večeru, koja je bila toliko uspješna da je na kraju tamo otvorio i restoran. Radio je jedan dan u tjednu. Restoran je bio smješten na plaži, gdje se, kaže, džunga susreće s morem, bez cestovnog pristupa i struje. No, bio je veliki supjeh. Nakon te tajlandske avanture, Mandarić se preselio u Veliku Britaniju gdje je bio glavni kuhar restorana s Michelinovom zvjezdicom u Yorkshireu. Ponudili su mu potom posao u legendarnom restoranu ‘The Fat Duck in Bray’ Hestona Blumenthala.

Pažnju medija privukao je pripremajući večeru sa sedam slijedova koristeći samo hranu koja bi se bacila iz lokalnih restorana. Mandarić je ispričao da je cilj večere bio istaknuti količinu hrane koja se baca, ali istovremenu i ukazati na probleme beskućnika. Objašnjava da se dvadeset posto sve prerađene hrane u Europi baca.

“To je 47 tona jestive hrane, iako na svijetu ima 33 milijuna ljudi koji, u trenutku dok razgovaramo, nemaju što jesti. Na ovim sam večerama želio podići svijest o tom pitanju i naučiti ljude kako mogu doprinijeti smanjenju otpada. Držim predavanja o kompostiranju, iskorištavanju svega što je više moguće i dijelim ideje o smanjenju otpada”, priča Mandarić za portal Croatiaweek.

Vratio se u Hrvatsku trenutno radi u restoranu ‘Passarola’ na Hvaru, gdje, kako kaže, istražuje zaboravljenu dalmetinsku kuhinju i pokušava je oživjeti koristeći moderno kuhanje. “Rekao bih da je moj stil kuhanja progresivno-moderan, ali je izgrađen na francuskim tehnikama. To je sudar modernog i zaboravljenog”, kazao je.

Nominacija za listu ‘Forbes 30 Under 30’, kaže, iznenadila ga je. “Nisam ni znao za taj popis. Jednog sam dana samo dobio čestitku na e-mail i pozivnicu za intervju za Forbes”, prisjeća se. Iako možda neće doći na konačni popis, za ovog splitskog kuhara i sama nominacija je velika stvar. Zaključuje da mu je iznimno drago što je časopis poput Forbesa prepoznao njegove napore u smanjenju rasipanja hrane.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.