Od kamena iz stoljetnog obiteljskog maslinika na Dugom otoku, Nives i Goran Morović izgradili su velebnu Villu Nai 3.3 koja se svojom fascinantnom arhitekturom nenametljivo stopila s okolišem, a u njoj su pod isti krov stavili proizvodnju ulja, kušaonicu, vrhunsku gastronomiju i smještaj po standardu The Leading Hotels of the World
U srcu Dalmacije, u Žmanu na Dugom otoku, ugrađena u stoljetni suhozid i okružena s tisuću stabala maslina, usidrila se mistična morska vila – Villa Nai 3.3. Prije nego što se vezala u ovu prirodu oazu, Villa Nai 3.3 prošla je dug put od savršenog geometrijskog crteža do građevine koja se u potpunosti prilagođava okolišu, nenametljiva poput svih drugih ljepota koje krase Dugi otok. Njena je jedina simetričnost asimetrija, a glavno je pravilo da u njoj nema klišeja. Građena je od kamena iz maslinika, a interijeri su uređeni dizajnerskim namještajem, ali u potpunom skladu s prirodom.
Ova je priča krenula od ulja i bogate povijest maslinarstva obitelji Morović, čiji obiteljski zapisi u Žmanu sežu u daleku 1607. godinu. Nives i Goran Morović nastavili su obiteljsku tradiciju i stvorili su svjetski brend – Nai 3.3, ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete.
“Najbolje ulje je uvijek u rukama maslinara, ali i prirode. ‘Nai’ je dalmatoromanska riječ za snijeg koji je jako važan za život masline jer on ubija nametnike i omogućuje kvalitetan urod. A na Dugom otoku je prije sto godina u prosjeku godišnje bilo 3,3 dana u kojima je padao snijeg i tako je naše ulje dobilo ime. Za to ulje dobili smo brojne nagrade po velikim svjetskim natjecanjima te smo ubrzo shvatili da svoju ponudu možemo još više poboljšati. Zamislili smo to tako da pod isti krov stavimo proizvodnju ulja, kušaonicu, vrhunsku gastronomiju i smještaj po standardu The Leading Hotels of the World. I krenuli smo u projekt Villa Nai 3.3”, govori za Navigare Goran Morović.
Idejno rješenje za ovaj projekt izradio je poznati hrvatski arhitekt, akademik Nikola Bašić, koji je uspio postići da se Villa Nai 3.3 ne nameće prirodi, već je prihvaća i prilagođava joj se.
Savršeno uklopljen u prirodnu padinu na koju se naslanja, ovaj se kompleks stopio s konturnim linijama stoljetnih suhozida te je zapravo i sam postao suhozid. Budući da je Villa Nai 3.3 dio imanja obitelji Morović, koje se prostire na 40 tisuća kvadrata s tisuću stabala maslina, ona nije klasificirana kao hotel, već kao kuća za odmor s četiri sunca.
‘Akademik Bašić nas je pitao slažemo li se da to bude pećina. Rekli smo da nemamo ništa protiv. On je zaslužan za to što se kuća uklopila u okruženje’
“Projektni zadatak povjerili smo akademiku Bašiću, a on je nas je pitao slažemo li se da to bude pećina. Rekli smo da nemamo ništa protiv i njegova je zasluga to što se ova kuća savršeno uklopila u postojeće okruženje. Akademik Bašić je pratio izohipsu terena te je nastao objekt neobične geometrije. Nigdje u prirodi ne možemo naći pravi kut, a budući da naša kuća slijedi prirodu, ona nema pravih kutova. Ta kuća slijedi svoju izohipsu i putuje oko brda. Ovdje je bila želja uklopiti se i napraviti to beskompromisno dobro. Na Dugom otoku pronađeni su arheološki nalazi iz paleolitika i mezolitika i ostaci ‘najstarijeg Dalmatinca’ koji je tu živio prije 11 tisuća godina. Živio je u pećini i nazvan je Šime, a njegove su kosti najstariji tragovi života u Dalmaciji. U Villi Nai 3.3 mi se također nalazimo u pećini, samo što naša pećina ima energetski razred A+, Wi-Fi i napravljena je od suvremenih materijala. Kao što je u ono doba naš Šime odabrao baš ovaj otok zato što je na njemu vladala pozitivna vibra, tako smo i mi danas opet u pećini, i opet u pozitivnoj vibri. Potrebno se kretati kroz ovaj objekt, koliko god on izgledao zanimljiv na fotografiji, višestruko je zanimljivije živjeti u njemu. Svi oni koji su bili ovdje kažu da su osjećali dobru vibraciju u našoj pećini. Fotografija nosi više od tisuću riječi, a život u ovoj kući je više od tisuću fotografija”, naglasio je Morović.
Kada je o smještaju gostiju riječ, Villa Nai 3.3. u ponudi ima pet luksuznih soba i tri apartmana. Svaka je soba opremljena različitim dizajnerskim namještajem koji zrcali prirodne i umirujuće boje. Poput palube broda, njihove velike terase zamišljene su kao nastavak unutarnjeg prostora, ugodnog za cjelodnevni odmor u potpunoj simbiozi s prirodom.
Morović to ovako pojašnjava: “Mi ne vjerujemo u serijska rješenja jer znamo da svaki prostor traži svoj dizajn. Poput boravka na brodu želimo da su gosti, iako u sobama i apartmanima, u neprekidnom dodiru s prirodom, s maslinikom u koji se izlazi preko privatnih terasa. Stoga glavna vrijednost ove kuće nisu materijali i energetske vrijednost A+, nego to što ona oko sebe ima 40 tisuća kvadrata čiste prirode. Prema svakoj sobi gravitira pet tisuća kvadrata okoliša. Upravo je to glavna kvaliteta života u ovoj kući, ona pruža potpuni osjećaj relaksacije. Imamo kuću od osam soba koja leži na parceli od 40 tisuća kvadrata i pruža svakom gostu potpunu intimu.”
Gostima Ville Nai 3.3. na raspolaganju su dva bazena punjena morskom vodom. Uroniti u prirodu, istovremeno biti dio kopna i dio mora jedinstven je doživljaj koji savršeno komplimentira eko filozofiju cijelog imanja. Uživanje u prirodnim elementima pruža 23-metarski preljevni bazen smješten u masliniku.
Uz vidike na more i otoke, mirise mediteranskog bilja i pjesmu cvrčaka, uživat ćete u nezaboravnim trenucima. Unutarnji bazen mjesto je za hedoniste – mjesto opuštanja u morskoj vodi u kojem možete uživati u zadnjim ulovljenim zrakama sunca koje kroz svjetlarnik prodiru u prostor. Igra svjetla i sjene u intimnom tihom prostoru idealno je mjesto za refleksiju i odmor. Isto tako, gostima je na raspolaganju bogata wellness i spa ponuda.
“U našoj spa oazi možete se prepustite revitalizirajućim tretmanima s proizvodima od maslina i maslinova ulja koje sami proizvodimo i jedinstveni su u svijetu. Važno je spomenuti polifenole, biljne spojeve koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost, a masline koje rastu na Dugom otoku upravo su bogate polifenolom. Istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti polifenoli štite srce, krvne žile i imunološki sustav te imaju pozitivan učinak na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja. Mi na tri načina nudimo polifenole. Jedan je u maslinovu ulju, gdje smo u 2019. po grčkom Aristoilu bili ulje s najviše polifenola u Hrvatskoj, a kad je riječ o maslinovu ulju Hrvatska je zemlja s najviše polifenola na Mediteranu. Drugi je način čaj od maslinova lista koji kuhamo tijekom čitavog dana. Čaj od lista masline kao antioksidant je pet puta jači od C vitamina i dvostruko jači od zelenog čaja. Treći način na koji koristimo polifenole je u našem spa centru, gdje imamo tretman koji uključuje jedan nusproizvod u proizvodnji maslinova ulja koji jako povoljno djeluje na kožu. Maslina kao lijek, apsolutno čisti zrak i vrhunski smještaj u istinskoj prirodi: možemo reći da smo na rubu zdravstvenog turizma”, naglasio je Morović.
Ville Nai 3.3. nudi i vrhunsku gastronomsku ponudu u svoja dva restorana. Uz masline, na imanju Morovića uzgajaju se sve vrste voća, povrća i začinskog bilja. “Naš gost uživa u namirnicama koje rastu na nekoliko metara od njegove sobe, a sve su te namirnice u sustavu ekološke proizvodnje. Čak i krov vile ima dvojaku funkciju, on je ujedno i vrt na kojem raste bilje, pa i neki korovi”, dodao je Morović.
‘Na Dugom otoku pronađeni su arheološki nalazi ‘najstarijeg Dalmatinca’. Živio je u pećini i nazvan je Šime. Naša pećina ima energetski razred A+ i WI-FI’
Restoran 3.3 mjesto je gdje se sljedovi elegantnih jela sljubljuju s pomno odabranim vinima iz bogate vinske karte, a fantastični pogledi na maslinik i more izazivaju oduševljenje svakog gosta. Ponuda restorana 3.3 suvremena je, promišljena i otmjena interpretacija lokalnih okusa na bazi svjetski priznatog ulja. Kreativan kuharski tim priprema samo savršene namirnice iz neposredne okoline – ribu, rakove i školjke iz kristalno čistog Jadranskog mora i povrće i voće iz vlastitog vrta i voćnjaka – te kreira jela koja krasi izuzetna skladnost okusa, mirisa i izgleda.
Ime restorana Grotta 11 000 posveta je najstarijem Dalmatincu Šimi. “To je kulinarska i ambijentalna oda našim precima, otoku i hrani u svom najizvornijem obliku – i vatri. Povrće izraslo pod toplim mediteranskim suncem na ekološki čistoj otočkoj zemlji, meso s domaćinskih otočkih farmi te nenadmašni jadranski plodovi u Grotti 11 000 se pripremaju na otvorenoj vatri: na gradelama i u krušnoj peći. Grotta 11 000 je mjesto pod suncem i zvijezdama, u kamenu, gdje nas mirisi i okusi hrane pripremljene na vatri vode u svijet radosti i opuštenosti. To je naš povratak prirodi i samome sebi. Stoga zaplovite s nama pučinom prepunom autentičnih gastro užitaka”, poručio je Morović.
Komentari