Medun Fest: Festival posvećen šumskom medunu iz Gorskog kotara

Autor:

facebook.com

Prvi Medun Fest, festival posvećen šumskom medunu, pčelinjem proizvodu specifičnom za podneblje Gorskog kotara, održava se u subotu, 5. rujna u mjestu Lič smještenom u Općini Fužine.

Medun ili mediljkovac je vrhunski pčelinji proizvod, iznimne kvalitete, koji potječe od medne rose karakteristične za goranski kraj. Bogat je antioksidansima, aminokiselinama, mineralnim tvarima i željezom te sadrži i folnu kiselinu. Jedan je od najautentičnijih proizvoda goranskog kraja.

Atraktivan festival će ugostiti poznatog hrvatskog kuharskog chefa, Dina Galvagna, koji je osmislio goranski sladoled od šumskog meduna iz lokalnih OPG-ova. Galvagno je poznat po svom jedinstvenom pristupu gastronomiji, a inspiraciju i namirnice pronalazi u specifičnostima određenog podneblja. U pripremi goranskog sladoleda sudjelovao je i Marko Stojević, poznati hrvatski slastičar.

Degustacija sladoleda i priprema posebnih mini korneta, kreativne i edukativne radionice za male i velike, kao što je ‘Svijet kroz oči jedne pčele’, su dio programa u kojem izravno mogu sudjelovati posjetitelji.

Program Medun Festa glazbeno će začiniti  ‘Insula’, poznata grupa s otoka Krka. Svečano otvorenje Medun Festa će biti u 16 sati, a od 20 sati kreće koncert.

O ljekovitosti i specifičnosti goranskog meduna će govoriti Damir Zanoškar, vlasnika OPG-a Zanoškar, koji će se zajedno s drugim lokalnim proizvođačima predstaviti okupljenima.

Zagrijavanje i pretprogram će se održavati od 12.30 do 16 sati u poznatom izletištu ‘Šumska bajka’ u Liču, gdje se nalazi Djed Božićnjak nominiran za Guinessovu knjigu rekorda, košute i jeleni lopatari, divlje svinje Miško i Malena, lane Miffy, tu je i pravi mravinjak…

Organizatori preporučaju i šetnju po edukativnoj stazi Goranskih divljih životinja. Izdvaja se i Etnografska zbirka Lič, koja prikazuje bogatu povijest ovog kraja.

Organizatori su osigurali i izletnički vlakić iz centra Fužina do Liča, što je idealna prilika za jedinstveno razgledavanje prirodnih ljepota.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.