Massimo Bottura najavljivan je kao najveća zvijezda među gostima Weekend Food Festivala u Rovinju, a u subotu su takvim doista i pokazao. Chef restorana Osteria Francescana u Modeni koji ima tri Michelinove zvjezdice i koji je 2016. i 2018. bio je izabran za najbolji restoran na svijetu na panelu u Rovinju istaknuo je svoj filozofski-kulturološki pristup hrani i važnosti kuhanja i to kroz moto „No more excusses“. Tu poruku „Nema više isprika“ ne samo da je tetovirao na svoje tijelo, on je provodi kroz životni stil kojim želi reći kako nema isprika da se hranom ne pomogne svima na ovom svijetu.
Nakon što je u petak stigao u Istru, Bottura je ručao u restoranu San Rocco u Brtonigli a večerao u restoranu Agli Amici u Rovinju. Ne zato jer je bio gladan već zato jer ga je zanimala kvaliteta lokalnih namirnica o kojima je puno čuo a sada ih je i probao. „Maslinova ulja, Jakobove kapice, škampi, pa to je toliko slatko da treba jesti kao desert“, izjavio je Bottura okupljenima na panelu a strast kojom je to izgovarao pokazala je da tu nije riječ o kurtoaznosti. I zato je hrvatskim chefovima preporučio da putuju svijetom, te da probaju sva moguća jela jer u ovom poslu nije samo bitno znati kuhati već i uživati u jelima. Kada to prođu, neka se vrate u Hrvatsku i primjene ono što su naučili kroz korištenje lokalnih namirnica. A Bottura je kušao u svom životu brojne namirnice diljem Italije i svijeta u kojima je otvarao svoje restorane.
Medijski, možda je najpoznatiji njegov restoran Gucci Osteria, otvoren prije četiri godine u Firenzi, nakon čega je krenula franšizna ekspanzija diljem svijeta. Bottura i Marco Bizzarri, čelni čovjek modne kuće Gucci, su vršnjaci i prijatelji od djetinjstva. Najzabavnija priča koju je ispričao u Rovinju bila je ona o otvaranju restorana 2019. godine u Dubaiju. Rekao je kako mu je bilo jasno kako Dubai nije bio spreman za otvaranje restorana kakve on ima u Italiji, te im je želio ponuditi svoja sjećanja na djetinjstvo u Riminiju, sjećanja kakva postoje u filmovima Frederica Fellinija, takvu vrstu hrane. No, u Dubaiju su od njega tražili zlato, srebro i broncu. „Rekao sam im ‘jebite se’“, priznao je Bottura i otvorio ono što je htio, a to je nešto poput cirkusa na plaži na što se, priznaje, stanovnici i posjetitelji Dubaija nakon tri godina od otvorenja konačno navikavaju.
No, njegova kulinarska priča ima poseban, kulturološki i socijalni aspekt. Kulturološki, jer Botturu u stvaranju hrane inspiriraju brojni umjetnici, jednako slikari kao i glazbenici, pa je tako spominjao i Picassa ali i Beatlese i Boba Dylana. Socijalno, Bottura već godinama otvara „reffetorie“, do sada ih je diljem svijeta otvorio 13. To su mjesta koji u doslovnom prijevodu označavaju „ponovno iskorištavanje“ a u praktičnom to su restorani posvećeni potrebitima. Stoga je Bottura u Rovinju najviše vremena potrošio objašnjavajući važnost tog projekta kojim pomaže, primjerice, brojim izbjeglicama diljem svijeta koje na taj način ne samo da hrani već ih i uči kuharskim tehnikama.
Druga subotnja zvijezda Weekend Food festovala bio je Dabiz Munoz čiji je restoran DiverXO jedini sa tri Michelinove zvjezdice u Madridu a koji je prošle godine proglašen najboljim chefom na svijetu. Tada je Andoni Luis Aduriz, chef restorana Mugaritz iz San Sebastiana, osvojio treće mjesto, restorana koji je Munozu oduvijek bio uzor u avangardnosti i inovativnosti. Upravo je tome bilo posvećena većina njegovog izlaganja u Rovinju. Munoz je rekao kako je od početka svoje kuharske karijere, a započeo ju je sa 17 godina, imao želju pripremati jela kakva do sada nikada nisu pripremana. Na tom putu bilo je uspona i padova ali kaže kako upravo sada njegov restoran na vrhuncu, rezervacije su popunjene, nikada nisu bolje poslovali. Naravno, osvrnuo se na vrijeme korone, vrijeme u kojem se i on morao reorganizirati i nuditi dostavu i jela poput hamburgera. „Međutim, i tada smo odlučili da nudimo najbolju hranu, najbolji hamburger koji ste ikada mogli probati“, izjavi je Munoz koji je najavio otvaranje novog restorana Ravioxo predviđeno za 16. svibnja.
Komentari