Kada se ulicama proširi zamamni miris pečenih kestena, nema dvojbe da smo ljeto ostavili iza sebe i da počinje vrijeme mekanih džempera, debelih čarapa, vrućih napitaka, vibrantnih, toplih jesenskih boja, finih, malo “jačih” jela i vrućih kestena koji u papirnatom tuljku – malom, srednjem ili velikom, griju promrzle ruke.
Za razliku od većine drugih orašastih plodova, kesteni sadrže malo proteina ili masti i sastoje se većinom od složenih ugljikohidrata. To ne znači da nisu hranjivi (kesteni i maruni su nutritivno vrlo bogati), već da treba paziti na količinu koju ćemo pojesti.
To, pak, nije ni malo lako kada krajem rujna i početkom listopada na svakom kutku mirišu pečeni kesteni. Teško je kod uličnog prodavača kupiti najmanju mjericu ovog jesenskog blaga.
U kestenima možemo uživati i u kućnoj radinosti, kupiti ih u trgovini (pripremite se ove godine na paprene cijene) ili sakupiti u šumi pa ispeći u pećnici. Možete organizirati jednodnevni izlet pa otići na kestenijadu ili marunadu.
Najpoznatija kestenijada održava se u Hrvatskoj Kostajnici od 04. d0 06. listopada. Samo ime govori zašto – kostanj znači kesten, a oko Hrvatske Kostajnice rastu guste šume kestena.
Želite li probati marune i delicije pripremljene od njih, otiđite put Lovrana. Ove godine održava se 49. Marunada, tradicionalna manifestacija posvećena lovranskom marunu. Lovranska marunada traje od petka 11. listopada pa svaki vikend do kraja listopada.
Koja je razlika između kestena i maruna?
Maruni su oplemenjena vrsta kestena. I cijena im je “plemenitija”, odnosno skuplji su. Ove sezone za kilogram sirovih maruna morat ćete izdvojiti osam do deset eura. Krupniji su od običnih kestena, a rastu na obroncima Učke, osobito u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage.
Tvrda ovojnica kod maruna se puno lakše odvaja od mekog ploda, no što je slučaj kod kestena. Maruni su i puno slađi i sočniji. Razlikuju se i po boji. Običan kesten (Castanea sativa) ima tamniju ljusku od maruna.
No i pitomi kesten na čije ćete plodove naići u ovo doba godine, hodajući šumama diljem Hrvatske, osobito u kontinentalnom dijelu, može biti pravi “kapitalac”, a time i poslastica kada ga ispečete.
Komentari