Mandarine su iznimno zdravo voće, dolazak hladnih zimskih dana ‘nagovještava’ i dostupnost mandarina u prodavaonicama ili na tržnici, a konzumacija ovih agruma je svakako preporučljiva, prenose vitamini.hr.
Nutritivni sastav mandarina je impresivan, ovo voće sadrži čak 85 posto vode te visoke količine vitamina C i beta-kriptoksantina, narančastog pigmenta iz skupine karotenoida, koji djeluje kao antioksidans, a u tijelu se pretvara u vitamin A. Ovi i drugi sastojci štite naš organizam od prehlada i viroza, virusa i bakterija te jačaju imunitet, posebno kod djece i mladih.
Ukusni narančasti agrumi neutraliziraju štetno djelovanje oksidativnog stresa, koji nastaje kao posljedica nakupljanja slobodnih radikala, spojeva koji se povezuju s razvojem kroničnih bolesti.
Zbog visokih koncentracija Vitamina C, mandarine su zbog proizvodnje kolagena važne i i za zdravlje kože.
Mandarine možete konzumirati kao međuobrok, cijeđeni sok ili smoothie, lako ih je uklopiti u salate, slana i slatka jela, ubaciti u jogurt, zobenu kašu ili napraviti marmeladu.
Komentari