Mandarine imaju impresivan nutritivni sastav, evo kako djeluju na organizam

Autor:

04.10.2022., Opuzen - Berba mandarina na OPG-u Blago Neretve u Opuzenu u vlasnistvu Pavla i Nikoline Delije.    Photo: Matko Begovic/PIXSELL

Matko Begovic/PIXSELL

Mandarina je član znamenite porodice agruma, na drugom je mjestu po uzgoju među svim vrstama agruma, odmah nakon naranče. Danas se uzgajaju uglavnom u jugoistočnim Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, sjevernoj Africi i Izraelu. Nije slučajno što ovo voće dozrijeva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze te je preporučljivo posegnuti za mandarinama u svrhu prevencije ovih nevolja.

Kod neprskanih mandarina, i mesnati dio i kora imaju svoju nutritivnu vrijednost. Mandarine su idealne kao međuobrok, vrlo ih je jednostavno pretvoriti u osvježavajući cijeđeni sok ili smoothie, ali i ukusnu marmeladu ili malo drugačiji preljev za salatu,  pišu vitamini.hr koji donose i podatke o energetskoj i nutritivnoj vrijednosti tog voća.

Nutritivna vrijednost namirnice

Unatoč svojoj sićušnoj veličini u odnosu na druge agrume, mandarine se mogu pohvaliti impresivnim nutritivnim sastavom, a sadrže čak 85% vode. Vitamin C, nutrijent je  koji nedvojbeno stoji iza većine pozitivnih djelovanja mandarina.  Mandarine su ujedno i jedan od najkoncentriranijih izvora beta – kriptoksantina, narančastog pigmenta iz skupine karotenoida koji djeluje kao antioksidans, a u tijelu se pretvara u vitamin A.

Antioksidativno djelovanje

Mandarine i kora mandarine odličan su izvor antioksidansa, poput vitamina C, beta – kriptoksantina te flavonoida naringina, hesperidina, tangeretina i nobiletina. Svi ovi vrijedni sastojci štite naš organizam tako da neutraliziraju štetno djelovanje oksidativnog stresa koji nastaje kao posljedica nakupljanja slobodnih radikala, spojeva koji se povezuju s razvojem kroničnih bolesti, poput bolesti srca i krvnih žila, artritisa i karcinoma.

Zdravlje imuniteta

Konzumacijom mandarina možemo doprinijeti zdravlju našeg imuniteta budući da sadrže zavidne količine vitamina C. Vitamin C u mandarinama može pomoći u zaštiti od virusa i bakterija djelujući na T – stanice imunosnog sustava. Naime, istraživanja pokazuju da vitamin C utječe na razvoj i funkciju ovih važnih stanica našeg imuniteta.

Zdravlje kože

Budući da vitamin C utječe na proizvodnju kolagena, mandarine zbog sadržaja ovog vitamina mogu biti od koristi i u održavanja zdrave i blistave kože. Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu, a odgovoran je za strukturu, snagu i stabilnost vezivnog tkiva, uključujući i naše kože. Kako starimo, razina kolagena u tijelu opada. Vitamin C potiče sintezu kolagena, što u konačnici smanjuje znakove starenja, kao što su bore. Osim toga, antoksidativna svojstva vitamina C mogu pomoći u smanjenju znakova starenja na način da usporavaju oštećenja kože uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.