Crvene maline (Rubus idaeus) dozrijevaju tijekom ljetnih mjeseci i rane jeseni te su idealan zdravi obrok u svako doba dana, pišu vitamini.hr.
Ovi jestivi plodovi biljke iz obitelji ruža su bogati antioksidansima, hranjivim tvarima, vitaminom C i odličan su izvor vlakana. Bobice imaju karkterističan miris, a slatkasto-kiselom okusu malo tko može odoljeti.
Oksidativni stres povezuje se s visokim rizikom od razvoja karcinoma, dijabetesa te srčanih i drugih bolesti. Maline imaju visok sadržaj nekoliko moćnih antioksidanasa, poput vitamina C, kvercetina i elaginske kiseline pa se svima, koji nisu alergični preporučuje konzumacija u umjerenim količinama.
Poznato je da su siromašne šećerom pa su čest izbor za mali dnevni obrok onima, koji paze na dnevnu količinu unosa šećera u organizam. To je naglasilo i više znanstvenih istraživanja. Maline su bogate taninima, koji blokiraju alfa amilazu, probavni enzim neophodan za razgradnju škroba.
Svježi plodovi imaju kratki rok trajanja i preporučljivo je konzumirati ih ubrzo nakon berbe ili svježe zamrznute. Sasvim mali obrok će potaknuti nepce i dobar osjećaj. U kućanstvu se maline koriste za voćne salate, pripravu kolača i džemove te druge ljetne delicije.
Komentari