LUKSUZ ZA NEPCE Kesteni ove sezone skuplji od piletine, evo i zašto

Autor:

Goran Kovacic/PIXSELL

 Stigla je jesen i kesteni, nažalost svih ljubitelja ove poslastice, cijena jednog kilograma sirovih je i do 10 eura.

“Dosta visoka cijena obzirom da se kesten u blizini Zagreba može ubrati, mislim da je sve skočilo tako da i kesteni moraju biti skupi“, rekla je Marica iz Zagreba, piše Dnevnik.hr
“Sad ne znam kakva je sezona, jesu li rijetki pa su zato skupi ili su skuplji zato što je sve poskupjelo”, zapitala se Sara iz Zagreba.

Za prodavače cijena je opravdana pogotovo kada je u pitanju krupniji kesten koji sami sade i uzgajaju.

“Teško je uzgojiti, njemu treba kod nas najmanje 5,6 godina. Sve to košta vremena i novca i truda, nisu sadnice i sadnja jeftini”, rekao je Ivica, prodavač na tržnici.

DETOKSIKACIJA GROŽĐEM Jedite samo grožđe, riješite se suvišnih kilograma i toksina

Šest eura je šumski kesten, koji se ne uzgaja već ga beru besplatno. Adili koji kestene peče već 50 godina, kaže da su skuplji jer je nabavna cijena skočila 30 posto. “Nikad kestenari nisu brali, imali smo ljudi koji nam donose kesten sa Sljemena, a sad pretežno uvoz iz Španjolske, Italije i Turske“, rekao je.

Velika mjerica pečenih kestena u centru Zagreba penje se i do 6 pa i 7 eura. Nekad smo je plaćali 30 kuna znači manje od 5 eura.

U Hrvatskoj nije zaživjela plantažna proizvodnja kestena koja bi cjenovno mogla konkurirati šumskim jer je zahtjevna i teška, pojašnjava Željko Ledinski predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

HIT MANIKURE JESENI: Na noktima će se nositi kokosovo mlijeko, espresso, vino i safari

“Kesten počne rađati u petoj, šestoj godini. Prije sedme godine ne može se očekivati ozbiljniji urod, uz to ga napadaju i bolesti, rak kestenove kore i kestenova osa šiškarica”, rekao je Ledinski.

Kesteni su zdravi, puni vitamina, jačaju imunitet, smanjuju masnoću u krvi.
Imaju puno prednosti, osim cijene. Kilogram kestena skuplji je od kilograma piletine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.