Virusni imunolog Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja Helmholtz u Braunschweigu komentirao je u subotu novo proteinsko cjepivo. Kazao je da oni koji su dosad zazirali od cjepiva sada imaju dodatan razlog osjećati se sigurno i isprobati novo cjepivo.
“Ako bi to cjepivo bilo problem, onda bi trebala biti problem i sva druga cjepiva koja su testirana desecima godina na milijunima ljudi. Novo cjepivo je dobra vijest. To je nešto što bi moglo pomoći u Hrvatskoj, da ljudi koji su dosad bili oprezni i nisu se usudili cijepiti, ipak se na to odluče”, rekao je Luka Čičin-Šain.
Dodao je da će ono biti vrlo učinkovito, da je jeftinije od mRNA cjepiva, da prema posljednjim istraživanjima ima nizak postotak nuspojava, ali će se o svemu znati više kada se o cjepivu izjasni Europska agencija za lijekove (EMA).
Luka Čičin-Šain objasnio je da je razlika između proteinskog cjepiva i onih koja su već na tržištu – cjepiva stvorena vakcinskim vektorima ili mRNA tehnologijom – u tehnologiji. Dodao je da je tehnologija proteinskog cjepiva već dobro poznata i korištena ranije u brojnim drugim cjepivima, poput cjepiva protiv hepatitisa B.
“U ovom slučaju radi se o proteinu šiljka koji je pročišćen te je dat u formulaciji cjepiva, zajedno s nekim dodatnim tvarima koje iritiraju imunosni sustav i onda ga potiču da se aktivira. Ta tvar dobiva se iz različitih prirodnih resursa. Postoji u jetri morskih pasa i zato se zove skvalen, ali je ovdje, naravno, proizvedena u laboratoriju. Kada se to pomiješa s pročišćenim proteinom šiljka, onda je riječ o cjepivu koje je prilično sigurno”, objasnio je virusni imunolog gostujući na HTV-u.
Završene su, kaže, dvije faze kliničkog istraživanja koje su pokazale da je cjepivo prilično efikasno, a u tijeku su istraživanja treće faze.
Komentari