Kažite “keks”, ali ga pritom ne žvačite. Neka ostane u kutiji. Da je to lako provesti u djelo, ne bi nam trebao ljuti smoothie, zar ne?
Kobasice mogu biti ljute, popularni talijanski umak od rajčica arrabbiata također, ljute mogu biti i pljeskavice, chilli con carne kako mu i ime kaže, no jeste li znali da se i smoothie povremeno “ljuti”?
Dok s kobasicama, pljeskavicama i slasnim talijanskim tjesteninama, gomilate kilograme, ljuti smoothie ih skida sa vas. Možda nije ukusan ili uzbudljiv kao arrabbiata, dok ju jedete s puuuno parmezana, uz čašu finog crnog vina i naravno, u sjajnom društvu, no za razliku od ljute pašte (arrabbiata na talijanskom znači ljuto, odnosno bijesno), ljuti smoothie radi posao. Ok, i ljuta tjestenina ga radi – diže vam dopamin, čini da vam krv kola tijelom, obećava uzbudljivu večer… Možda ćete i te puste kalorije koje sadrži, na najslađi mogući način potrošiti čim odete iz restorana, no o tom po tom…
View this post on Instagram
Znate kako kažu: Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani. U ovom je slučaju taj vrabac naš ljuti smoothie. Pijte ga po potrebi, a nećete pogriješti niti ako ga budete pili svakodnevno. Osim što će, zahvaljujući kapsaicinu (koji namirnicama daje ljutinu) potaknuti cirkulaciju i sagorijevanje masnoća, a u tom će pomoći i ostali sastojci – zeleni čaj (ubrzava metabolizam), zeleno lisnato povrće (bogato je vitaminima i mineralima), avokado (sadrži zdrave masnoće koje pomažu tijelu u apsorpciji hranjivih tvari iz povrća i voća), unijet ćete u organizam sve što mu je potrebno za pravilno funkcioniranje.
I, budimo iskreni – nije taj smoothie okusom ni lošiji od arrabbiate. Jednostavno ne spadaju u istu kategoriju – arrabbiata je stvorena za gastro užitak i bakanalije, smoothie za detoks koji nakon bakanalija slijedi. Najvažnije je, kao i u svemu drugome u životu, pronaći pravu mjeru.
Recept za ljuti smoothie:
- šalica rashlađenog zelenog čaja
- na vrh žličice kajenskog papra
- četvrtina avokada
- stapka celera
- šalica mladog špinata
- 5-6 kockica ananasa
- pola banane
- žlica meda
Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte dok smoothie ne dobije svilenkastu strukturu. Pijte ga svježe pripremljenog, najbolje odmha ujutro, na prazan želudac ili između obroka.
Komentari