Nakon zajedničke kandidature država Unije Arapskog Magreba (Maroko, Zapadna Sahara, Alžir, Tunis, Libija i u manjem dijelu Mauritanija) kus-kus, zdravo i ukusno jelo od pšenične krupice kuhano na pari, postalo je međunarodno priznato. Ovo sjevernoafričko tradicionalno jelo je uvršteno na Popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
Povrće, meso, riba i umak su u većini recepata omiljeni dodaci pomno pripremljenim granulama žitarice, koje su lako probavljive, imaju visok udio proteina i nutritivne vrijednosti. Gris pripremljen na pari je bogat vitaminima B kompleksa i vitaminom E, a tu su i dijetalna vlakna.
Popularnost kus-kusa u svijetu traje već desetljećima, osobito kod vegetarijanaca, pa je ova odluka bila zaslužena i samo je potvrdila izvornost. Mnogi tvrde kako je to zapravo berbersko jelo, koje je zatim prihvaćeno na širem području Sjeverne Afrike. Posebnosti pripreme i recepata se ističu u svakoj državi Magreba, no ukusan i zdravi kus-kus je ono što ih spaja.
Komentari