Sve više hrvatskih građana, posebno Istrijana i stanovnika Kvarnera, u predblagdanske dane odlazi u kupovinu u Trst. Cijene namirnica znatno su jeftinije, građani se u Hrvatsku vraćaju punih prtljažnika.
“Za jedan svečaniji ručak za Novu godinu ili Božić uštedjet ćete sigurno 25 eura. Od kolača, salama, pršuta, sve ovo što je kod nas sad otišlo, cijene su nam otišle u nebo”, kažu sugovornici za Dnevnik Nove TV.
Evo kako se kreću cijene: kilogram suhog bakalara u Italiji je 45,99 eura, u Hrvatskoj 57,90, a kilogram purećeg batka i zabatka, tradicionalne namirnice božićnog ručka – u Trstu 4,69 eura, a kod nas 4,99.
TUŽNA ISTINA ‘Hrvatska jednostavno nema dovoljno hrane i cijene stalno rastu’
Pandoro ili božićni kolač u Italiji je 4,29 eura, a u hrvatskim trgovinama 6,49. Prosecco preko granice stoji 3,99 eura, dok u Hrvatskoj košta 4,99.
Na adventskom sajmu u Trstu čaša kuhanog vina stoji od tri do 3,50 eura. Fritule se prodaju za pet eura.
Građani koji odlaze u blagdansku kupovinu preko granice, zaključuju kako pun prtljažnik hrane stoji tek 120 eura, što kod nas nije moguće.
Komentari