S jeseni polako padaju u zaborav dinje i lubenice, a na njihovo mjesto stižu sočne i ukusne bundeve.
Iako ih mnogi smatraju povrćem, bundeve spadaju u voće i to ono koje obiluje snažnim antioksidansima, vlaknima, mineralima i vitaminima – hranjivim tvarima koje su nam potrebne da ojačamo imunitet i pripremimo ga za hladnu zimu.
Bundeva sadrži visoke količine vitamina C i vitamina A
Vitamin C pomaže neutrofilima, vrsti bijelih krvnih zrnaca u obavljanju raznih imunoloških funkcija. S obzirom na to da je sezona gripe pred vratima, konzumacija bundeve odličan je način da ojačamo imunitet.
Bundeve su također pune vitamina D (kojeg u ljetnim danima dobivamo iz sunca, a u jesen i zimu treba ga uzimati kroz hranu ili suplemente), vitamina E, beta-karotena, folata i željeza. Tu je i cink, mineral koji jača imunitet te dobro djeluje na plodnost, vitalnost i mrežnicu oka.
Bundeve su pune vitamina A koji pomaže smanjiti rizik od razvoja katarakte, uzroka sljepoće.
Dodatni spojevi pronađeni u ovoj vrsti sočnog voća, su lutein i zeaksantin, dva biljna pigmenta koja čuvaju zdravlje očiju.
Odličan su izvor kalija koji pridonosi održavanju normalnog krvnog tlaka.
Pomažu kod mršavljenja
Osim svega navedenog, bundeve su i odlična namirnica za održavanje zdrave tjelesne težine i za mršavljenje. Sastoje se 90 posto od vode, obiluju vlaknima koja će vas duže držati sitima te pomoći sniziti loš kolesterol. Osim toga, vlakna potiču probavu i čuvaju zdravlje crijeva te preveniraju inzulinske skokove u krvi što pak sprječava pojavu iznenadne gladi.
Bundeve vrlo lako možemo dodati na jelovnik jer su jela koja se od njih pripremaju jednostavna, a nutritivno bogata i ukusna.
Zahvaljujući svom neutralnom, lagano slatkastom okusu (ovisno o vrsti bundeve), od njih možete raditi kolače, kremaste torte, rižota, juhe, pripremiti ih kao prilog mesu ili jednostavno ispeći u pećnici i uživati u njoj uz filmsku večer.
U nastavku vam donosimo recept za cheesecake s bundevom.
Sastojci:
Biskvit:
-100 grama petit keksa
-70 grama omekšalog maslaca
-50 grama mljevenih badema
Krema:
-0,5 kg svježeg sira
-šalica (2 dcl) pirea od bundeve
-7 žlica šećera
-3 jaja
-žličica ekstrakta vanilije
-pola žličice naribanog muškatnog oraščića
-žličica cimeta u prahu
-četvrtina žličice pimenta
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Pomiješajte izmrvljene kekse, bademe i maslac te smjesu utisnite u kalup za tortu koji ste prethodno nauljili ili obložili papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte svježi sir i šećer pa dodajte jaja, začine i pire od bundeve te miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Pire od bundeve dobit ćete tako što ćete komade bundeve ispeći u pećnici.
Prelijte kremu preko biskvita i stavite u zagrijanu pećnicu i pecite sat vremena.
Prije serviranja ostavite da se potpuno ohladi.
Komentari