Cikla je jedna od vrsti povrća koje ljudi ili vole ili mrze. Sezona ovog povrća počinje krajem ljeta i traje do kasne jeseni.
Ako ste jedni od onih koji ciklu mrze, postoji znanstveni razlog zašto je tomu tako. To je geosmin, prirodni mikrobni spoj, koji je odgovoran za osebujan ‘zemljani’ ili ‘prljavi’ miris koji se mnogima ne sviđa. A kako su osjetila mirisa i okusa isprepleteni, cikla može imati okus prljavštine. Za one kojima ne odgovara crvena cikla, ugodnija za nepce mogla bi biti zlatna ili bijela cikla. Geosmin je manje zastupljen kod repe svjetlije boje, koja je blažeg i slađeg okusa od ostalih crvenih sorti.
Osim zemljanog okusa, cikla je ‘kraljica’ nutricionizma. Sadrži brojne korisne hranjive tvari, uključujući kalij, vitamin C, željezo i magnezij, a odličan je izvor vlakana, folata i mangana. Istraživanja pokazuju da može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka, dok druge studije navode da sok od cikle može poboljšati sportske performanse i povećati potrošnju kisika.
Cikla se može pripremati na različite načine, a u nastavku donosimo samo nekoliko primjera.
Sok od cikle
Sastojci: 3 cikle (srednje veličine), 5 mrkvi, 1/4 limuna, 2 jabuke, 2 centimetra svježeg đumbira
Priprema:
- U hladnoj vodi isperite i dobro očistite mrkvu, ciklu i jabuke.
- Izrežite krajeve mrkve i cikle.
- Operite i limun i đumbir.
- Dodajte sve sastojke u sokovnik i uživajte u soku
Salata od pečene cikle
Sastojci za 4 osobe: 500 g sirove cikle, 3 žlice nasjeckanog peršina, mljeveni crni papar, 4 kuhana jaja
Za salatni preljev: 2 žlice maslinova ulja, 4 žlice vinskog octa, 1 žlica senfa, sol
Priprema:
- Glavice cikle dobro operite, stavite ih neoguljene u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko sat vremena.
- Ciklu izvadite i ogulite kad se ohladi, narežite na tanke ploške i prelijte salatnim preljevom.
- Salatu pospite svježe mljevenim paprom i nasjeckanim peršinom.
Umak od jogurta i cikle
Sastojci za 4 osobe: 200 ml jogurta, 50 g sitno narezane cikle, 1 žličica kapara, 1 žličica sitno narezanog luka
Priprema:
- Sve sastojke stavite u zdjelicu i dobro promiješajte.
- Poslužite uz prženu ili ribu s roštilja, meso ili kao preljev za salatu od krumpira.
Komentari