Kelj je u trgovinama i na tržnicama prisutan u svim godišnjim dobima, ova dvogodišnja biljka vrlo dobro podnosi niske temperature i mraz te je kao takav najukusniji tijekom hladnih mjeseci u godini, prenose vitamini.hr.
Ova zeljasta biljka se često naziva “kraljem kalcija”, a zanimljivo je da sadrži velike količine kalija, više puta je bogatiji beta karotenom i luteinom od brokule. Kelj je dobro uvesti u prehranu, jer je izvor i vitamina A, vitamina C, željeza i prehrambenih vlakana, koja poboljšavaju probavu.
U narodnoj medicini, svježi listovi kelja stavljali su se na bolne zglobove i čireve, a sok se davao osobama sa želučanim tegobama. Zbog niske kalorijske vrijednosti i visokog sadržaja vode, jela s keljem dobro je uvrstiti u jelovnik ili program dijete, jer pogoduju gubitku suvišne tjelesne mase.
Mladi kelj može se konzumirati i svjež kao salata. Stariji kelj potrebno je skuhati u vodi dok ne omekša. U našem podneblju popularna su razna variva i juhe s keljom, a ova namirnica se tradicionalno nalazi u mnogim svjetskim kuharicama.
Komentari