Kaže se da gulaš, odnosno varivo s povrćem i mesom, od davnina potječe iz Mađarske, preciznije od mađarskih pastira, a danas su njegove brojne varijante ušle u mnoge svjetske kuhinje.
Različite su opcije u pripremi: Netko će dodati više povrća, netko različito meso, netko će se poigrati začinima, no koju god varijantu odabrali, gulaš je uvijek odlično rješenje. Budući da je riječ o omiljenom jelu, može se spraviti i kada se očekuju gosti. Gulaš svakako spada i u proljetna jela, odnosno, u jela za toplije dane.
Sastojci:
1,5 kg junetine
3 velike mrkve
glavica celera
jedan veći pastrnak
vezica mladog luka ili jedan poriluk
dvije žlice maslinova ulja
lišće celera i peršina
sol, papar
Priprema:
1. Meso očistite od žilica pa ga narežite na krupnije kocke. Sitno nasjeckajte luk i sve korjenasto povrće. U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite luk.
2. Dodajte kockice junetine da se zapeku sa svih strane. Čim potamne, dodajte kockice mrkve i celera, pa sve podlijte vodom tako da bude sasvim pokriveno. Dodajte list celera i peršina, blago posolite pa pustite da zakipi.
3. Smanjite vatru i pustite da se kuha oko dva sata. Povrće se može lagano raspadati, a meso mora sasvim omekšati. Pred kraj – izvadite kuhani celer i peršin i dodajte dosta svježih začina. Recimo dvije grančice timijana.
4. Savjet: Nema nikakvog razloga da se za toplijeg vremena odričete gulaša. Međutim, u proljetnim laganim verzijama treba smanjiti udio mesa, odnosno koristiti jednaku količinu mesa i povrća
5. Osobito osvježavajuće gulaše dobit ćete s većom količinom celera i svježih začina. Možete ih ostaviti i nešto jušnijima nego u zimskim verzijama – nemojte ih tako dugo iskuhavati.
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 4
Komentari