Više nema problema u ajvaru: Odličan trik kako se brzo riješiti kožice na paprici

Autor:

06.09.2017., Ludbreg - OPG Antuna Harambase iz Velikog Bukovca za tvrtku Kalnik iz Varazdina proizvodi papriku za nagradjeni ajvar. Tom prigodom je organiziran obilazak OPG-a Harambase, a potom i tvrtke Kalnik, da bi sve na kraju bilo zacinjeno zajednickim rostiljem. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Za početnike koji prvi put spravljaju ajvar ili druge delicije od paprike, skidanje kožice može biti prava noćna mora. No uz ovaj mali trik, taj će dio posla postati nezamislivo lagan. Tajna je u tome da pečene paprike odmah nakon vađenja iz pećnice treba pokriti.

Čime ćete ih pokriti, ovisi o vama. Možete ih ubaciti u duboku zdjelu te prekriti plastičnom folijom ili staviti u lonac te prekriti poklopcem.

Isti je rezultat i ako ih zatvorite u papirnatu vrećicu ili plastičnu kutiju za hranu. Možete ih jednostavno pokriti i krpom.

Paprike će ispustiti višak tekućine i pare, a to omekšava kožicu i omogućuje vam da je ogulite bez muke. Možete ih guliti prstima ili papirnatim kuhinjskim ručnikom ako se brinete da će vam na koži ostati mrlje.

Paprike ne treba držati poklopljenima dugo, nego tek toliko da se prohlade, dovoljno da ih možete držati u ruci, a da se ne opečete. Prosječno je to oko 15 minuta za manje količine, odnosno oko pola sata za veće količine.

Kad ih ogulite, spremne su za pripremu. Možete ih nasjeckati kao dodatak umacima, salatama, pečenom mesu ili drugoj hrani u kojoj želite osjetiti slatkastu aromu uz notu dima, ili ih ukuhajte u slasni ajva, prenosi Avaz.

PLENKOVIĆ “Punjene paprike mi je najdraža spiza” – NACIONAL.HR

OZNAKE: kožica, paprika

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.