Svima nam je poznata ona izreka “U svakoj juhi kopar “. Na osnovi toga može se zaključiti da je ova biljka začin koji se može miješati u većinu jela, a njenu aromu najbolje poznajemo iz kiselih krastavaca gdje je obavezna. Ali, jeste li ste znali koliko je ova začinska biljka zaista zdrava?
Kopar je začin iz obitelji biljaka u koje spadaju lovorov list, peršin i kumin. Podrijetlo vuče s Mediterana, a s vremenom je popularnost njene arome poprimila planetarne razmjere. Kopar sadrži poprilične količine željeza, magnezija i kalcija te je vrlo bogata flavonoidima snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva.
Gotovo svi dijelovi kopra su ljekoviti, može se sušiti ili koristiti u svježem obliku. Sjemenke kopra su vrlo bogate flavonoidima, sadrže popriličnu količinu kalcija i njihovom redovnom upotrebom možete ojačati strukturu kostiju i preventivno djelovati na nastanak osteoporoze.
Protiv lošeg zadaha
Zbog svojih antibakterijskih svojstava sjemenke ove biljke sprečavaju rast i razvoj bakterija u organizmu, a njima možete i riješiti problem lošeg zadaha za koji su glavni krivci upravo bakterije.
Vrlo su djelotvorna pomoć u borbi protiv respiratornih upala i bolesti kao što su prehlada, gripa, bronhitis. Ako imate problema s respiratornim bolestima pomiješajte sjemenke kopra s medom i uzimajte tri žlice dnevno.
Uz to što obogaćuje okus mnogih jela ulje kopra štiti organizam od infekcije. Kad ga konzumiramo zajedno s hranom ovo ulje može biti od velike koristi za olakšanje simptoma urinarnog trakta, bubrega, genitalija i probave. Isto tako ovo ulje se može nanositi direktno na kožu jer potpomaže zacjeljivanje rana i kožnih infekcija, a nekada se koristilo i kao vrlo efektno sredstvo protiv uši.
Ako ste dojilja i imate problema s produkcijom mlijeka, eterično ulje ove biljke može biti spas, kao što može djelovati kao prirodni lijek protiv poremećaja pažnje kod djece (ADHD) ako se pomiješa u čaj od kamilice. Djeluje vrlo umirujuće, kao blagi sedativ i koristi se protiv anksioznosti, depresije i izljeva bijesa, piše Poslovni.hr.
Komentari