Popularnost sira je neosporna, no manje je jasno je li ga zdravo jesti. Sir je vrlo kalorična hrana, a može biti bogat mastima i natrijem. Bogat je proteinima, kalcijem, vitanimina i esencijalnim aminokiselinama.
“Ako uživate u siru, on bi mogao biti odličan izvor proteina i kalcija. Samo ga jedite bez pretjerivanja, jer sadrži puno kalorija”, rekla je za CNN Lourdes Castro Mortillaro, registrirana dijetetičarka i direktorica NYU Food Laba.
Protein koji se nalazi u siru dobra je alternativa bjelančevinama dobivenim iz mesa, jer je još uvijek životinjskog podrijetla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su tijelu potrebne, što, dodaje Lourdes Castro Mortillaro, čini sir potpunim proteinom.
Koji je sir najzdraviji? Odgovor ovisi o specifičnosti vašeg tijela i njegovim prehrambenim potrebama, ali evo nekoliko savjeta stručnjaka.
I Lourdes Castro Mortillaro i Emily Martorano, registrirana dijetetičarka s NYU Langoneovim programom upravljanja težinom, slažu se da je ricotta pobjednik po pitanju zdravlja.
Naziv sira u prijevodu znači ‘opet kuhan‘, a autentična ricotta proizvodi se tretiranjem sirutke koja ostane nakon zgrušavanja mlijeka kako bi se dobio sir. Kako ricotta ima visoku koncentraciju proteina sirutke, stručnjaci poručuju da je ricotta najbolja opcija za nekoga tko želi izgraditi mišiće, snagu, a istovremeno izgubiti masnoću i težinu.
Tvrđi sirevi kao što su parmigiano, pecorino ili gauda također su među najzdravijim opcijama, ako se konzumiraju umjereno. Budući da sadrže manje vode i više su koncentrirani, ‘tvrdi sirevi će imati više kalcija, a vjerojatno ćete se zasititi manjim količinama, tako da ne konzumirate previše’, navode stručnjaci.
No, tvrđi sirevi također mogu imati veći sadržaj natrija od mekših pa ako morate kontrolirati unos natrija ili možda imate problema s bubrezima, vjerojatno bi bilo bolje odabrati mekši sir.
Sirevi koje je dobro izbjegavati su procesirani sirevi, uključujući sir u limenci, pojedinačno zamotane kriške i one blokove koje čak ni ne treba hladiti. Neke od sorti topljenog sira nisu čak ni tehnički klasificirane kao “sirevi”, već kao “pasterizirani procesuirani sir” ili “pasterizirani proizvod od procesuiranog sira”, ovisno o postotku stvarnog sira koji sadrže, uz druge sastojke.
“Svježe je uvijek bolje”, poručuje Emily Martorano.
Ricotta za doručak, u kombinaciji s zobenim pahuljicama i voćem, mogla bi biti zdrav početak dana. Popodnevni zalogaj sa švicarskim sirom i povrćem ili kreker od cjelovitih žitarica također je dobra ideja.
Komentari