Koje je voće “krcato” pesticidima? Ne, ni pranje ne pomaže

Autor:

Ilustracija Pixabay

Najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazuju da voće posjeduje najopasnije pesticide. Nalazi se na skoro svakoj tržnici, volimo ga jesti, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju.

Na osnovi službenih podataka, izvještaj je pokazao da je veliki dio europskih krušaka (49 posto), grožđa (44 posto), jabuka (34 posto), šljiva (29 posto) i malina (25 posto) tretiran vrlo opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utječu na razvoj brojnih zdravstvenih problema, prenosi Poslovni.hr.

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portugalske, belgijske i nizozemske kruške. Sličan slučaj je i s jabukama – najzagađenije su nizozemske, a potom grčke i portugalske.

“Temeljno pranje trebalo bi ukloniti ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tijekom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi suvremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u tijelu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti”, rekao je Nick Mole iz britanskog ogranka PAN organizacije.

OZNAKE: voće, pesticidi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.