U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika u tijeku je berba grožđa koja je ove godine, zbog klimatskih okolnosti, krenula najranije u zadnjih tridesetak godina, a zbog specifične godine, koja je bila spoj i tople i hladne i kišovite i suhe, očekuju se snažna i autentična vina.
Osim ranog početka, ova berba će, kako su naveli, biti zapamćena po iznimno visokim temperaturama te dugim toplinskim valovima tijekom kolovoza i početkom rujna koji su značajno otežavali rad beračima.
Očekuje se i raniji završetak berbe
Dosadašnja godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Agrolagune, Belja i Vupika bila je na razini 10 milijuna litara vina.
Agrolagunini vinogradi protežu se na 636 hektara na terenima zapadne Istre u okolici Poreča, a uzgaja se 50 posto bijelih i 50 posto crnih sorti.
Ovogodišnja berba u Agrolaguni započela je 21. kolovoza s grožđem namijenjenim za proizvodnju pjenušca. Najveći fokus u Agrolaguni je pritom na istarskoj Malvaziji, koja je ključna autohtona sorta. U berbi sudjeluje tim od 50 berača, uz podršku dva stroja koji rade cijeli dan, dok jedan stroj radi i noćne smjene na najboljim položajima.
Zbog ubrzanog zrenja crnih sorti, ove godine se u Agrolaguni očekuje i raniji završetak berbe i to najkasnije u prvom tjednu listopada.
‘Vina će biti snažna i imati izražene arome’
Direktor proizvodnje i vinarstva u Agrolaguni Josip Barišić kazao je kako je ova godina bila nevjerojatno izazovna.
Vina će, kako je rekao, biti snažna, s izraženim aromama i povećanom strukturom, što je karakteristično za jednu od najtoplijih godina koja je ikada zabilježena.
“Svaka berba i godina nosi svoju specifičnost, a vino odražava te posebnosti. Upravo je to ljepota vinarstva – u svakoj čaši možete osjetiti karakteristike godine, bilo da je bila topla, hladna, kišovita ili suha. Ova godina bila je spoj svega navedenog“, istaknuo je.
Počeli su, kako je rekao, s hladnim i kišovitim vremenom u periodu cvatnje, što je značajno utjecalo na prinose.
Smanjena oplodnja rezultirala je nižim urodom, no s druge strane, manji prinosi donijeli su bolju kvalitetu grožđa zahvaljujući većoj koncentraciji aroma i šećera.
Nakon toga, suočili su se s izrazito toplim ljetom s više od 20 dana temperatura iznad 35 stupnjeva Celzija, a noćne temperature nisu padale ispod 30 stupnjeva.
“Takvi uvjeti su iznimno teški za vinovu lozu, jer u tim trenucima biljka gotovo prestaje funkcionirati. Sve to utjecalo je na datume berbe, razvoj aromatskog profila i ostale važne parametre vina. Kad sve to uzmemo u obzir, očekujemo snažna, kompleksna i autentična vina, jedinstvenog potpisa“, istaknuo je Barišić.
Berba s dva moderna kombajna
U Belju su kazali kako je do ove godine bilo nezamislivo da će se grožđe u Podunavlju brati sredinom kolovoza po najvišim ljetnim temperaturama, no iznimno visoke temperature utjecale su na ranije dozrijevanje grožđa. Tako je berba graševine kao najzastupljenije sorte na 564 hektara vinograda u Belju, na južnim padinama Banovog brda u središtu Baranje, započela gotovo mjesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.
“Period vegetacije loze je krenuo ranije od uobičajenog pa su i sve faze razvoja i sazrijevanja grožđa, uključujući i berbu, uranile u odnosu na višegodišnji prosjek. Nakon kišnog svibnja, lipanj i srpanj su donijeli puno manje oborina s toplim i suhim vremenom, koje se nastavilo i u kolovozu i to uz vrlo visoke temperature pa nismo imali više što čekati”, pojasnio je razloge ranije berbe rukovoditelj vinogradarstva u Belju Tomislav Pintarić.
Za Baranju je karakteristična berba u rujnu i listopadu s obzirom na različito dozrijevanje nekoliko sorti. Ove godine je dozrijevanje svih sorti došlo ranije i u isto vrijeme, pa je velika prednost Belja upravo berba s dva moderna kombajna koji rade i po noći kako bi sve grožđe ubrali u trenutku pune zrelosti.
Osim berbe kombajnom, u Belju je važna i ručna berba grožđa koja se koristi za premium vina, kazali su u tvrtki navodeći kako dnevno u prosjeku na ručnoj berbi radi 70-tak berača. Ključna prednost u ovako izazovnoj godini, kako su naveli, je i lokacija vinarije u centru vinograda, koja omogućuje brz i efikasan prijevoz grožđa.
Direktorica Vina Belje Suzana Zovko kazala je kako je za ovu berbu ključan rad kombajna.
“Imamo iznimno kratke faze dozrijevanja kroz koje grožđe prolazi, neovisno o sorti, zbog čega dolazi do preklapanja. Najveći izazov ove godine je ispoštovati optimalne rokove berbe za svaku sortu i za svaki tip vina koji planiramo proizvesti. Za ovako izazovnu berbu, posebno je važna dobra suradnja i sinergija između vinograda i vinarije kako bi se izvukao maksimum iz grožđa i proizvela prepoznatljiva vina visoke kvalitete,“ istaknula je Zovko.
Berba u Vupiku završena početkom ovoga tjedna
U vinogradima Vupika berba je krenula sredinom kolovoza i to na 115 hektara. Prema riječima rukovoditelja PC Vinogradarstvo i vinarstvo Ivana Rupčića berba je završena početkom ovog tjedna i to u rekordnom roku.
ISTRAŽIVANJE Više od četiri petine Hrvata pije vino. Evo kakva najviše volimo…
“U Vupiku smo se fokusirali na berbu kombajnima. Svjesni smo svih izazova koje je donijela ova godina i zadovoljni smo s kvalitetom 1,5 milijuna kilograma ubranog grožđa, od kojeg je polovina graševina“, kazao je.
Komentari