U jeku je sezona kestena, za mnoge vrijeme u godini u kojem uživaju u kesten pireu, deliciji koju ćete u jesen i zimu naći u većini slastičarnica.
No, prilično je jednostavan za pripremu pa vam predlažemo da ga i sami napravite. Neka kuhinjskom dijelu posla prethodi terenski rad.
Iskoristite lijepe jesenske dane i uputite se u berbu kestena. Povedite djecu. Njima će ovo biti doživljaj i zabava, a i zaposlit ćete im ruke pa će silom prilika mobitel morati ostaviti u džepu.
Kesten je nutritivno bogata namirnica, jedna od prvi koja je hranila ljudski rod. Kaloričan je, no ne smeta jer ćete kalorije potrošiti dok skupljate kestenje po obližnjoj šumi i boravite na svježem zraku.
Kesten pire bit će šećer na kraju lijepog dana i nagrada klincima za odrađenu radnu akciju – branje i guljenje kestena. Dobro će vam doći još pokoja ručica da ih oguli nakon što ih skuhate.
Sastojci:
-1 kilogram kestena
-200 ml slatkog vrhnja
-300 ml punomasnog mlijeka
– 40 gr kristal šećera (može i više ili manje, ovisno koliko slatko volite)
– rum
Postupak:
Kestene zarežite nožićem isto kao što činite kada ih planirate peći pa ih stavite kuhati u hladnu, blago posoljenu vodu. Kuhajte ih 20-ak minuta. Vodu izlijte i ostavite kestene da se kratko ohlade, samo onoliko koliko je potrebno da biste ih mogli uzeti u ruke i oguliti. Kesteni se najbolje gule dok su topli.
Od kilograma kestena trebali biste dobiti oko 600 grama očišćenih kestena, ali to ovisi o njihovoj kvaliteti i koliko se daju dobro očistiti.
View this post on Instagram
Oguljene, skuhane kestene zgnječite u pire. Na vatri zagrijte mlijeko, dodajte mu šećer i vanilin šećer. Pustite da zakuha, smanjite vatru, dodajte rum i miješajte dok se šećer ne rastopi.
Slatko mlijeko postepeno dodavajte zgnječenim kestenima dok ne dobijete željenu gustoću, odnosno gustu kremu od kestena.
Protisnite je kroz stroj za pasiranje kako biste dobili prepoznatljiv oblik kesten pirea – rezance.
Poslužite ih s istučenim šlagom i ukrasite višnjama iz kompota.
Dobar tek!
Komentari