KAKVA GRACIJA JE TA PISTACIJA Najpopularniji okus sezone krije brojne zdravstvene dobrobiti

Autor:

Pixabay

Orašasti plod vibrantne zelene boje i očaravajućeg, blago slatkastog okusa, zaludio je nepca diljem svijeta. Sladoled od pistacije hit je ljeta, kroasan s pistacijom popularniji je od klasika s čokoladom, espresso s pistacijom doza je užitka za odrasle, baklava s pistacijom slastica je kojoj ćete se uvijek vraćati kada je jednom probate….

Osim u desertima, pistacija se koristi i u slanim jelima. Sigurno ste već naišli na meniju na pizzu s mortadelom i pistacijom. Jeste li se usudili kušati je? Ako niste, vrijeme je! Tu su i juha od pistacije ili pesto, umak za tjesteninu.

Pistacija proživljava svojih pet minuta slave, a mi vam u nastavku otkrivamo zašto bi bilo dobro podleći trendu i jesti pistaciju.

Nutritivni sastav pistacije

U 100 grama pistacije ima oko 556 kalorija, 28 grama ugljikohidrata, 20 grama proteina, 44 grama masti i deset grama vlakana.

Zdravstvene prednosti pistacije

Obiluje antioksidansima

Pistacije sadrže beta karoten, lutein, vitamin E i klorofil. Svi ovi spojevi snižavaju upale u organizmu i saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem oksidativnog stresa. Hrana bogata antioksidansima smanjuje rizik od kroničnih bolesti.

Probava

Pistacije imaju prebiotička svojstva, odnosno hrane dobre bakterije u crijevima i pomažu uspostavljanje ravnoteže u probavnom traktu. Sadrže topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna u dodiru s vodom se pretvaraju u gel i potiču peristatiku crijeva. Također, pomažu kod dijareje. Netopiva vlakna, s druge strane, sprječavaju zatvor.

 

Srce

Dobro je poznato da su pistacije dobre za zdravlje srca i krvnih žila. Obiluju nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu sniziti loš kolesterol. Također, sadrže kalij, mineral koji snižava krvni tlak. Snižavanjem lošeg kolesterola i visokog krvnog tlaka čuva se srce.

Oči

Pistacije su dobar izvor luteina i zeaksantina, anitioksidansa koji čuvaju zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin prolaze kroz krvno-moždanu barijeru inakupljaju se u makularnoj regiji mrežnice te ju tako štite od oštećenja uzrokovanih plavim svjetlom i od makularne degeneracije.

Kilogrami

Zbog visokog udjela masti pistacija je vrlo zasitna namirnica. Masnoće iz pistacije usporavaju probavu i duže nas drže sitima. Osim toga, proteini iz pistacije djeluju na grelin, hormon gladi, a topiva vlakna povećavaju volumen hrane u želucu, što nam također daje osjećaj sitosti.

Kada kupujete pistacije, kupite one u ljusci, kako biste zaposlili ruke dok ih grickate i u konačnici ih manje pojeli. Ni u čemu nije dobro pretjerivati pa ni u, trenutačno, najpopularnijoj grickalici na svijetu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.