Da bi postali najbolji u sportovima kojima se bave, vrhunski sportaši posebno paze na prehranu. Međutim, postoje i odstupanja koja ako su u razumnim količinama, ne utječu na njihovu karijeru. Ovih devetero sportaša to dokazuje svojim primjerom
Cristiano Ronaldo
Portugalac Cristiano Ronaldo spada u red sportaša koji dokazuju koliko se treningom i prehranom može produžiti vrhunska sportska karijera. Naravno da Ronaldo i prehrani posvećuje maksimalnu pažnju, a njegovo omiljeno jelo je bacalhau à brás odnosno sušeni bakalar.
Ovaj portugalski specijalitet priprema se od bakalara, jaja, luka i sjeckanog prženog krumpira te cijelog niza začina. Ova delicija je zaista ukusna, na tanjuru izgleda sjajno a zahvaljujući bakalaru i jajima donosi puno proteina, minerala i drugih kvalitetnih sastojaka.
Iako će mnogi odmah negativno reagirati na spomen prženih krumpirića, treba reći da Ronaldo sam zna reći da si jednom tjedno voli priuštiti nešto što ne spada u ideal zdrave sportske hrane. Obzirom na njegove fizičke karakteristike, očigledno mu tako nešto ne smeta. „Često smo u reprezentaciji gledali što Cristiano jede. On je najbolji na svijetu pa nas je zanimalo što radi drukčije“, rekao je Jose Fonte, Ronaldov suigrač iz portugalske selekcije. „Jaja, brokula, slatki krumpir, kvinoja, sve te zdrave stvari su mu često na meniju, ali ima i dana kad će pojesti i nešto iz kategorije junk fooda“, kaže Fonte.
Usain Bolt
Svjetski rekorder na 100 i 200 metara Usain Bolt je fanatični ljubitelj pilećih medaljona. Tijekom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. na kojima je postavio svjetske rekorde na 100 i 200 metara i osvojio zlato na 4×100 metara svakodnevno je jeo pileće medaljone što je podatak zbog kojega se nutricionistima vjerojatno diže kosa na glavi, ne stoga što su pileći medaljoni loši, nego se to kosi s jednom od osnovnih načela kvalitetne prehrane – raznovrsnosti.
„Tako sam se hranio u Pekingu jer je to bila jedina hrana tamo za koju sam vjerovao da neće napraviti probleme mom želucu“, napisao je Bolt u autobiografskoj knjizi The Fastest Man Alive.
„Doručak, ručak i večera, pileći medaljoni svaki dan, svaki obrok“. Ovakav, dosta ležeran način prehrane, tipičan je za Bolta koji je i inače volio izgledati dosta ležerno, a mnogi će baš to navesti kao razlog što mu karijera nije trajala i duže.
Bolt je karijeru završio kao 31-godišnjak, tada već prilično opterećen ozljedama. Nakon što je na Svjetskom prvenstvu 2017. osvojio broncu na 100 metara s 9.95 a kao zadnji član štafete 4×100 metara ozlijedio se 50 metara prije cilja i odustao.
Allyson Felix
„Riba, smeđa riža, slatki krumpir i povrće. To je moja najdraža hrana. Od povrća najviše volim šparoge i tikvice“, kaže neuništiva Allyson Felix, 36-godišnja američka atletičarka koja je na igrama u Tokiju prošle godine osvojila jedanaestu olimpijsku medalju od kojih je sedam zlatnih.
„Uz to, nakon napornih dana volim se počastiti čašom bijelog sauvingona za opuštanje“. Felix je u Tokiju osvojila zlato na 4×400 metara i broncu na 400 metara a u kolekciji ima i olimpijske medalje na 4×100 i 200 metara a n svjetskim prvenstvima osvojila je čak 19 medalja (14 zlatnih).
„Za doručak uzmem nešto lagano, na primjer volim granolu i jogurt. Ručam obično neku varijantu salate uz dodatak nečega proteinskog i voća. Večera mi je najveći obrok, tu obično imam ribu i povrće“, kaže Felix koja voli peći kolače, a omiljene su joj domaće cimet rolice, pound cake ili njemačku čokoladnu tortu.
Ovo zadnje ne spada u ideal sportske prehrane ali nema sumnje da si Felix, uz liniju kakvu drži kroz cijelu karijeru koja traje već stvarno dugo, može tako nešto priuštiti. Uostalom, malo je atletičara koji u njenim godinama još drže takvu razinu rezultata.
LeBron James
Niti u svojoj 17. NBA sezoni LeBron James ne pokazuje ni minimalne znakove starenja. Igra sjajno, statističke brojke mu ne padaju ni najmanje, što je sjajno za sportaša koji je 30. prosinca 2021. proslavio 37. rođendan. James je trenutno četvrti najstariji NBA igrač, a s 37 godina u tako izraženom fizičkom natjecanju biti dominantan znači da se radi o čovjeku koji nevjerojatno puno ulaže u sebe.
LeBron James, poznato je, ulaže strašno puno vremena, truda i novca da bi održao svoje tijelo na vrhunskoj razini, a to podrazumijeva i prehranu.
„Prije utakmice LeBron najviše voli pojesti piletinu i tjesteninu sa škampima“, kaže Glen Lymann, poznati chef vrhunskih američkih sportaša koji je za LeBrona kuhao pet godina.
„Svinjetinu i općenito crveno meso ne jede nikada“, dodao je Lymann. James je inače poznat kao veliki ljubitelj vina, što ste mogli vidjeti ako ga pratite na društvenim mrežama.
„Igram najbolju košarku života, pijem vino skoro svakodnevno, to nešto govori o ljekovitosti“, rekao je LeBron James.
‘LeBron James najviše voli pojesti piletinu i tjesteninu sa škampima. Svinjetinu i crveno meso ne jede’, rekao je njegov kuhar Glen Lymann
Tom Brady
O prehrambenim i trening-navikama Toma Bradyja već su ispisane tone tekstova. Iako u 45. godini, Brady je još uvijek jedan od najboljih igrača američkog nogometa, a odavno je stekao status jednog od najboljih u povijesti.
„Obožavam slaninu. Može to biti sama slanina, na pizzi, ili bilo kako. Ne treba si oduzimati ono što stvarno volite. Ljudi smo, imamo samo jedan život“, rekao je Brady u razgovoru za Men’s Health.
Brady se inače hrani po svim postulatima kvalitetne sportske prehrane, ali priznaje da, osim slanine, voli i pizzu. I to ne samo komad pizze, nego cijelu, najbolju, “i nemam problem s tim“.
Nema, vidi se po tome kako igra u poznim sportskim godinama. Osim toga, Brady drži striktnu prehranu: smoothie ujutro, jaja i avokado nakon jutarnjeg treninga, riba i salata za ručak, guacamole, orasi i humus predvečer i pečeno povrće i piletina za večeru. Uz to, pije strašno puno vode s dodanim elektrolitima.
„Ako mi baš tako dođe, pojedem malo čokolade, najviše volim UnReal candy“, znao je reći Brady, iako mnogi kažu da to govori iz marketinških razloga odnosno poslovne suradnje sa istoimenom tvornicom slatkiša.
Kevin De Bruyne
„Kevin je sjajan klijent jer uopće nije izbirljiv“, kaže Jonny Marsh, privatni chef za neke od najboljih nogometaša engleske Premier lige. De Bruyne je član Manchester Cityja, ponajbolji je igrač ponajbolje europske momčadi, i to dovoljno govori o njegovim kvalitetama.
„Prije utakmice Kevin voli standardne obroke koje se koriste za punjenje ugljikohidratima, naravno važno je da ti obroci ne budu preteški. Takosi sa roštilja su zadnje što sam mu pripremio za prije utakmice. Stavio sam malo različitog pilećeg mesa u pecivo od integralnog brašna s malo zelene salate, rajčica, avokada, i uz to poslužio nešto mrkve i kupusa“, kaže Marsh.
„Općenito, Kevin voli jednostavnu domaću kuhanu hranu, a kod odabira sastojaka uvijek pazimo da zadovoljimo potreban unos svih važnih nutritivnih sastojaka, od proteina na dalje“.
Belgijanac De Bruyne je u karijeri osvojio niz momčadskih i pojedinačnih nagrada a prošle godine je uvršten u UEFA Team of the Decade 2011-2020. „Općenito, svi nogometaši vole pizzu, a Kevin se po tome nimalo ne razlikuje od ostalih“, naglađava chef Jonny Marsh.
Mikaela Shiffrin
„Tjestenina je moja superhrana. Volim tjesteninu a usput mi daje i potrebnu energiju, posebno za vrijeme utrka koje znaju trajati i po 12 sati“, kaže Mikaela Shiffrin, osvajačica slalomskog zlata sa Igara u Sočiju 2014. te zlata u superveleslalomu i srebra u kombinaciji 2018. na Igrama u Pjongčangu.
„Za mene je tjestenina baza za puno različitih kombinacija. Čak mi odgovara i dan prije utrke, kad znam imati problema s nervozom u želucu“, kaže 26-godišnja Amerikanka koja je do sada osvojila 73 utrke Svjetskog kupa i 11 medalja (šest zlatnih) na svjetskim prvenstvima.
„Obožavam mamine lazanje. Uzimam puno ugljikohidrata zbog velike potrošnje kroz dan. Na primjer, volim meso ili ribu sa salatom, ali uz to dodam i nešto tjestenine. Često slično ručam i večeram jednostavne kombinacije mesa, obično piletina ili odrezak, salata i tjestenina. Deserte ne jedem često, tu i tamo se počastim čokoladom koja je moj omiljeni slatkiš“.
Kad je riječ o povrću, Shiffrin ima svog favorita: „Brokula je strašno zdrava, puna je antioksidanasa, vitamina i minerala, i jednostavna za pripremiti. Često je na mom meniju“.
Michael Jordan
Jedan od najboljih košarkaša svih vremena, Michael Jordan, poznat je i po tome da je imao dosta neuobičajeni obrok prije utakmice. Sportaši obično, pred utakmicu ili trening, jedu laganu hranu bogatu ugljikohidratima s nešto proteina, a Jordan je pred odlazak u dvoranu, nekih tri sata prije utakmice, jeo odrezak.
„Tijekom 80-ih NBA igrači su se prije utakmice trpali samo ugljikohidratima. Michaelu to nije odgovaralo, nakon takvog ručka do 19:30 i početka utakmice ne bi ništa pojeo, a u četvrtoj četvrtini bi već osjećao glad“, prisjeća se Tim Grover, Jordanov osobni kondicijski trener.
Jordan je uz Groverov blagoslov prešao na odrezak prije utakmica, i to se pokazalo kao pogodak. „Nismo se držali općih pravila, Michael je jednostavno prešao na ono što voli i što mu odgovara“, kaže Grover.
Omiljeni Jordanov odrezak bio je Delmonico steak od 400 grama, a koliko je legendarni broj 23 zaljubljenik u odreske govori i činjenica da je otvorio lanac restorana Michael Jordan Steakhouse u kojima se naravno nudi i Delmonico odrezak.
Michael Jordan nije se držao pravila pa je prije utakmica jeo omiljeni odrezak Delmonico od 400 grama, a kasnije je i otvorio steakhouse
Roger Federer
I Roger Federer je jedan u nizu vrhunskih sportaša čija je karijera produžena zahvaljujući maksimalnoj posvećenosti treningu i prehrani. Iako trenutno, u 41. godini, zbog ozljede ne igra, Švicarac se još ne predaje i planira se vratiti na teniski tour.
Federer često naglašava kako je ljubitelj indijske, talijanske i japanske hrane, ali više od svega voli dva svjetski poznata jela s rastopljenim sirom, fondue i raclette. Fondue je švicarsko nacionalno jelo, mješavina dva do tri rastopljena sira koji se jede iz keramičke zdjele koja stoji na grijaču s plamenikom a kockice kruha se namaču u sir pomoću posebnih vilica.
I Raclette je švicarski specijalitet, također se radi o topljenom siru koji se prelijeva preko kuhanih ili pečenih krumpira. Zanimljivo je da je Federer u mlađim danima bio vegetarijanac, a meso je počeo jesti kada se kao srednjoškolac ozbiljnije posvetio tenisu.
U intervjuima često naglašava da ne može odoljeti sladoledu i čokoladi, ali kaže da iako se ne radi o najzdravijim namirnicama, može si ih priuštiti u razumnim količinama.
Komentari