Juha je jedna od najstarijih i najuniverzalnijih namirnica na svijetu. “Svaka kultura ima neku vrstu juhe”, rekla je autorica Janet Clarkson.
U davnoj su prošlosti ljudi kuhali – sve – od oklopa kornjače do bambusa. Jedna od najpoznatijih svjetskih juha zasigurno je Gazpacho iz Španjolske.
Riječ je o rashlađenoj povrtnoj juhi. Današnja najklasičnija verzija uključuje rajčice, krastavce, češnjak i maslinovo ulje, uz šaku krutona.
Arapi su ovo jelo donijeli na Pirenejski poluotok stoljećima prije nego što su Španjolci kušali rajčice, sastojak Novog svijeta. Izvornik je bio mješavina kruha, češnjaka i maslinovog ulja, istučenog u mužaru i začinjenog octom.
Evo recepta!
Sastojci:
- 500 g pelati rajčice
- 4 kriške kruh
- 1 svježi krastavac
- 1 svježa crvena paprika
- 1 mladi luk
- 1 režanj češnjaka
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- Kruh, papriku i oguljeni krastavac narežite na kockice, mladi luk na kolutiće, a češnjak protisnemo.
- U posudu multipraktika stavite pelat rajčice s umakom, dodajte krastavce, papriku, mladi luk, protisnuti češnjak i kruh, poklopite i uz povremeno dolijevanje vode (cca. 250 ml), izradite do željene gustoće.
- Zatim juhu začinimo solju i paprom, ulijemo malo maslinovog ulja, promiješamo i poslužimo.
Komentari