Kako napraviti Gazpacho, hladnu španjolsku povrtnu juhu

Autor:

Nadya Filatova on Unsplash

Juha je jedna od najstarijih i najuniverzalnijih namirnica na svijetu. “Svaka kultura ima neku vrstu juhe”, rekla je autorica Janet Clarkson.

U davnoj su prošlosti ljudi kuhali – sve – od oklopa kornjače do bambusa. Jedna od najpoznatijih svjetskih juha zasigurno je Gazpacho iz Španjolske.

Riječ je o rashlađenoj povrtnoj juhi. Današnja najklasičnija verzija uključuje rajčice, krastavce, češnjak i maslinovo ulje, uz šaku krutona.

Arapi su ovo jelo donijeli na Pirenejski poluotok stoljećima prije nego što su Španjolci kušali rajčice, sastojak Novog svijeta. Izvornik je bio mješavina kruha, češnjaka i maslinovog ulja, istučenog u mužaru i začinjenog octom.

Evo recepta!

Sastojci:

  • 500 g pelati rajčice
  • 4 kriške kruh
  • 1 svježi krastavac
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 mladi luk
  • 1 režanj češnjaka
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

  • Kruh, papriku i oguljeni krastavac narežite na kockice, mladi luk na kolutiće, a češnjak protisnemo.
  • U posudu multipraktika stavite pelat rajčice s umakom, dodajte krastavce, papriku, mladi luk, protisnuti češnjak i kruh, poklopite i uz povremeno dolijevanje vode (cca. 250 ml), izradite do željene gustoće.
  • Zatim juhu začinimo solju i paprom, ulijemo malo maslinovog ulja, promiješamo i poslužimo.
OZNAKE: gazpacho

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.