Jug Hrvatske tradicionalno je vrhunska destinacija u danima izvan ljetne turističke sezone. Polazna točka iz koje kreće tura najjužnijim dijelom Hrvatske je Bota Palace, smještena na Dubrovačkom Stradunu. Brojnim domaćim gostima čak je i vikend, u vrijeme kad nema gužvi, dovoljno vrijeme za istraživanje pravih gastro kutaka.
Povijesno zdanje obitelji Kaboga datira iz 1667. godine. Ova dvokatnica bogate povijesti je obnovljena, a njezin interijer, ali i ponuda posjetiteljima prikazuje posebnosti juga Hrvatske. Smještajne jedinice nose latinske nazive mjesta i gradova u kojima se nalaze restorani obitelji Šare i pomalo nas vraćaju u prošlost: Stagnum (Ston), Spalato (Split), Tauris (Šipan), Zagabria (Zagreb) i Ragusa (Dubrovnik). Interijer je inspiriran bogatom povijesnom i kulturnom baštinom dubrovačkog kraja te je ukrašen djelima mladih dubrovačkih umjetnika što će biti izvrstan uvod u daljnje putovanje.
Nakon razgleda Grada domaćini posjetitelje upućuju na Pelješac u kojem je prva postaja vinarija Matuško, koja se izdvaja svojom kvalitetom, znanjem i upornošću. Od malog podruma za vinokušnju koji su posjećivali malobrojni turisti, «PODRUM MATUŠKO» u Potomju prerastao je u jedan od najvećih i najpoznatijih odredišta vinoljubaca iz cijelog svijeta u kojem vinski stručnjak ing. Mato Violić Matuško prezentira i nudi vrhunska autohtona vina pelješkog kraja i Dubrovačko – neretvanske županije.
Vinarija se nalazi na suncem okupanim padinama Pelješca, točnije u Potomju. Malo mjesto velike vinogradarske i vinarske kulture i tradicije dom je Matušovog popularnog Plavca. Poluotok Pelješac, oazu crnih vina, posljednjih godina sve više posjećuje veliki broj turista i ljubitelja dobre kapljice.
Posjetitelje očekuje i posjet farmi kamenica. Oyster Farm Tour nezaboravno je iskustvo za svakog ljubitelja kamenica, ali i povijesti i prirode. Jedinstveni doživljaj obuhvaća vožnju brodom do farmi kamenica te kušanje ove ‘kraljice školjki’ netom izvađene iz mora – malostonsku kamenicu Ostreu edulis. Kamenice su najukusnije i najsitnije u ožujku kada se održava blagdan svetog Josipa i tradicionalna manifestacija “Festival kamenica” tijekom koje se predstavljaju domaće školjke na Malostonskoj rivi.
Sljedeća je postaja Vinarija Korta Katarina, koja se nalazi u Orebiću, u regiji poznatoj po svojoj kulturi, morskim lukama i tradiciji vinarstva koja datira još iz Rimskog Carstva. “Korte” su stoljećima bile središte obiteljskih okupljanja pomorskih kapetana i pomoraca koji se upuštaju u svjetske avanture. Nadimak Korta Katarina predstavlja korte/vrtove Hrvatske.
Vinogradi Korta Katarina stvorili su sedam vrhunskih vina koja su započela kao rad ljubavi i brzo su postali nagrađivani. Od crvene do svijetle ljetne bijele, pa čak i pjenušavo vino, poštuju znanje prošlih generacija s dodatkom strasti i modernog znanja za proizvodnju kompletnog asortimana vrhunskih berbi. Posebna se važnost pridaje sljubljivanju vina s domaćim specijalitetima.
Za kraj pustolovine Pelješcom, zimski dani idealni su za posjet Stonu i Malom Stonu. Stonske zidine druge se najduže u svijetu iza Kineskog zida. Podno njih svoj su dom pronašle poznate gastro obitelji o čijim specijalitetima se pronio glas diljem svijeta.
Obitelj Šare svoju ugostiteljsku avanturu započela je 1987. godine upravo u Malom Stonu otvorivši svoj prvi restoran tradicionalne dalmatinske kuhinje. Kada su od stare malostonske obitelji kupljeni prvo podrumi, među mnoštvom odbačenih stvari, namještaja, slika i sitnih ostavština, pronađene su i dvije rukom pisane kuharice “Recepti kuhanja”.
Knjige su tako, već zaboravljene, premostile razdoblje od Dubrovačke Republike na uzdisaju sve do trenutka kada su pronađene i kada su ponovno poslužile svrsi. Ovo vrijedno otkriće poslužilo je kao podloga tradicionalnoj autohtonoj dalmatinskoj kuhinji koju restoran njeguje od samih početaka.
Na drugoj se strani nalaze mnogi OPG-ovi Konavala koji također pričaju zanimljivu i nadahnjujuću priču.
Komentari