Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, analizira kako Grad pomaže ugostiteljima tijekom pandemije te zašto su im neprihvatljive nove mjere Stožera
Franz Letica iz Udruženja ugostitelja Zagreba i Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja održali su prošlog utorka sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem, na kojem je dogovoreno produženje mjera za obrtnike i ugostitelje. Letica kaže da su do daljnjega oslobođeni plaćanja prostora koji se nalazi u gradskom vlasništvu i da će komunalne naknade i dalje biti manje za 30 posto. “Još smo dogovorili oslobođenje plaćanja poreza na potrošnju. To je porez koji plaćaju isključivo ugostitelji. To je prihod lokalnim samoupravama i njegovo plaćanje odgođeno je do 1. travnja 2021. Oslobođenje plaćanja najma i smanjenje komunalnih naknada trajat će do daljnjega dok se ne popravi krvna slika zbog pandemije i dok traju mjere Stožera. Čim se popravi stanje u državi i čim budemo mogli plaćati obveze, mi ćemo to dragovoljno početi plaćati”, rekao je Letica.
Zagrebački ugostitelji traže da, zbog krize u kojoj su se našli, imaju prednost prilikom natječaja za adventske kućice. “Tražili smo da zagrebački ugostitelji, posebno oni u centru, imaju prednost prilikom natječaja. Taj dio je u domeni organizacije Grada Zagreba. Trebamo zajedno sjesti i raspisati natječaj. Još ćemo vidjeti po kojem modelu će on biti jer je taj dio dosta kompleksan. Još uvijek traju pregovori”, objasnio je Letica za Zagreb News.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo prije dva tjedna objavio je nove mjere za ugostitelje. Prema novim mjerama, u ugostiteljskom objektu svakom se gostu moraju osigurati četiri kvadratna metra prostora, što znači da se jako ograničava broj ljudi koji mogu u istom trenutku boraviti u objektu. Uz to, stolovi moraju biti tri metra udaljeni jedan od drugog. Letica tvrdi da te nove mjere otežavaju već ionako tešku situaciju u kojoj se nalaze ugostitelji. “Te mjere znače nemogućnost poslovanja. Nemoguće je omogućiti četiri kvadratna metra svakom gostu. Ako imate lokal od 100 kvadratnih metara, to znači da imate premali broj gostiju. Vi s takvim brojem ljudi ne možete isplatiti svoje dnevne obveze, a kamoli poslovati s takvim padom prometa. Radi se o abnormalnom padu. U prvih tjedan dana zabilježili smo padove od 60 do 70 posto. Noćni klubovi i catering industrija su u posebno teškom stanju. To su dvije najugroženije grane ugostiteljskog sektora. U noćnim klubovima nema plesanja jer je zabranjeno korištenje plesnog podija. Nema čak ni stajaćih mjesta”, rekao je Letica.
Letica kaže da se za sada ne može reći koliko će ugostitelja preživjeti krizu. “Taj dio ćemo vidjeti tek kasnije jer je jedan dio ugostitelja koristio mjere pomoći iz prvog vala. Ali nekima će tek sada sjesti na naplatu novac iz trećeg mjeseca. Nije svima sve isplaćeno. Još u prvom kvartalu, kad su donijete mjere da se ne otpuštaju radnici, za radnike se dobivao novac koji je ugostitelj isplaćivao direktno njima i od kojih on nije ništa dobio. Imamo jednog kolegu koji nije primio nikakve mjere i kojemu su odbijeni krediti te je on na rubu da zatvori, ali su mu nove mjere Grada Zagreba uvelike pomogle da se još održi. Uputili smo i zahtjev državi da se ona odrekne najma lokalima kojima iznajmljuje prostor za period dok pandemija traje”, objasnio je Letica.
Na početku pandemije, dok još nisu uvedene mjere, bila su masovna otpuštanja radnika. “Uspjeli smo preko noći dogovoriti da se svi radnici vrate na posao, ali da će ih država subvencionirati. Ugostitelj tu ništa nije dobio, nego je dobio radnik. Dobio je 4000 kuna za period u kojem nije radio. On bi to dobio kad se javi na burzu. Sve te mjere su nam pomogle i sada nije bilo otkaza. Za pohvalu je i plan ministra Aladrovića da se određeni dio doprinosa na plaću otpiše. Samo želimo da država osluhne okolne zemlje koje su smanjile PDV na pet posto na period od šest mjeseci do godinu dana. To bi uvelike pomoglo ugostiteljskoj struci”, kaže Letica.
U nekim zemljama Europe, zbog velikog broja oboljelih, ponovno se uvodi lockdown i čak policijski sat. U Belgiji se zatvaraju ugostiteljski objekti, u Irskoj se zatvaraju svi dućani osim onih najvažnijih, dok u Madridu u Španjolskoj restorani smiju popuniti 50 posto svojih kapaciteta. Letica kaže da bi još jedan lockdown bio katastrofalan za ugostitelje. “To bi dugoročno značilo krah nekih ugostitelja. Oni ne bi nikad više otvorili, dok bi oporavak za one koji se otvore bio puno duži. To je udar na ugostiteljsku struku, ali i na male obrte. Moramo naglasiti i šustere, krojače i razne prijevoznike. Pandemija je imala strašan udar na sve te sektore. Činjenična je brojka da u restoranima i u kafićima, kao i u lounge barovima, nije bilo izvora zaraze. Ne vidim razlog zašto prve propisane mjere nisu na snazi i zašto su se postrožile. Govori se da će se ljudi sakrivati unutra zbog hladnoće. U redu, može se raditi na terasama i donijeti ljudima grijalice, ali ne mogu se više zatvarati lokali. Ako su u Švedskoj preživjeli, možemo i mi. Jest da se mi kao narod više volimo grliti i ljubiti, ali ljude onda treba o tome educirati. Nema potrebe za masovnim lockdownom i to je histerija. Ne vidim razloga za to”, objasnio je Letica.
Komentari