Osim u vrtu ili vazi, cvijeće se sve češće može naći i na tanjuru. Ne samo kao dekoracija, već i kao namirnica ili začin. Okus mu, ovisno o vrsti, varira od ljutog i slatkog do gorkog, čineći jela uzbudljivima i atraktivnima. U nastavku vam otkrivamo najpopularnije jestivo cvijeće.
Ruže
Sve vrste ruža su jestive. Naravno, ako nisu tretirane kemikalijama. Imaju blag, cvjetni okus i svima poznat, opojan miris. Osim toga, ruže imaju protuupalno djelovanje na organizam i obiluju antioksidansima.
Možete koristit suho i svježe cvijeće. Sitni ružini pupoljci popularan su dodatak koktelima, a osobito dobro se slažu s ginom. Sirup od ruže svidjet će se klincima.
View this post on Instagram
Ljubičice
Cvjetovi ljubičica dodaju se u salate, a možete njima i aromatizirati ocat. S obzirom na to da je ljubičica, govorimo onoj samonikloj, vrlo krhka i brzo vene, možda je najbolje da ju zaledite u kockice leda ili njome dekorirate deserte.
Dobit ćete vrlo dekorativan dodatak ljetnim pićima. Ljubičice su i lijek, a u tradicionalnoj medicini koriste se kao diuretik, sredstvo za detoksikaciju, ali i kao analgetik jer sadrže salicilnu kiselinu, djelatnu tvar u aspirinu.
Dragoljub
Dragoljub je vrlo korisna biljka u vrtu jer odbija širok spektar nametnika. Osim što je vrlo dekorativan, dragoljub je jestiv “od glave do pete” – i lišće i stabljika i cvjetovi i sjeme. Najčešće se dodaje salatama. Brojne su i zdravstvene prednosti dragoljuba – jača imunitet, ima jaka antiupalna i antibakterijska svojstva te je, kao i ljubičica, diuretik.
Tu su još i kadifa, neven, lavanda, kadulja, cvjetovi kamilice, maslačak, maćuhice pa čak i tulipani (no ne svaka vrsta) te brojno drugo cvijeće koje možete umjesto u vazu staviti u tanjur ili lonac. Ne zaboravite ni na cvijeće tikvica koje je najukusnije pohano.
Komentari