Želite li ljetni kolač koji se jednostavno priprema, a usrećit će i najzahtjevnija nepca, imamo baš to što tražite. Zasladit će nedjeljni ručak i kuća će zamirisati po vaniliji i slatkom biskvitu, a vi nećete ni ruke zaprljati.
Riječ je o starinskom kolaču sa sezonskim voćem. Bilo bi sjajno kad biste imali domaća jaja koja će mu dati boju, ali i hranjivost i okus.
Što se tiče voća, tu imate potpunu slobodu. Stavite u njega voće koje najviše volite ili ono koje imate u hladnjaku, a nikako da pojedete. Nama se pokazao najsočniji i najslađi sa svježim, zrelim šljivama koje smo usput ubrali.
Odličan je i s jagodama, kruškama, jabukama pa čak i svježim smokvama. Za mjeru koristite čašu od jogurta. Da ne duljimo, krenimo na recept:
Sastojci:
-1 jogurt
-1 čaša šećera (može i manje)
-pola čaše ulja
-žličica arome vanilije
-2 veća jaja
-2 čaše glatkog brašna
-1 prašak za pecivo
-pola kilograma zrelih šljiva
Postupak:
Upalite pećnicu i ostavite da se zagrije na 180 Celzijevih stupnjeva.
Šljive prepolovite i pospite šećerom.
Izmutite jaja sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, jogurt, vaniliju i kratko miksajte da se sastojci sjedine. Dobit ćete gustu, ali tekuću smjesu koju ćete izliti u pleh srednje veličine.
Ako želite da vam voće ostane na površini, stavitie biskvit pet minuta u zagrijanu pećnicu pa onda dodajte voće. Mi voće stavljamo odmah. Malo propadne u tijesto, ali i dalje izgleda sjajno.
Šljive na biskvit slažemo s presjekom prema gore.
Pecite kolač na 180 Celzijevih stupnjeva, 30-ak minuta, dok ne porumeni. Znat ćete da je gotov kada ga probodete čačkalicom, a ona ostane suha.
Kada je gotov pospite ga šećerom u prahu i ostavite da se ohladi.
Dobar tek!
Komentari