Mrkva je bogata karotenom, vlaknima, vitaminom A, koji je neophodan za razvoj stanica i ima važnu imunološku funkciju. Jedući mrkvu čuvate zdravlje očiju. Vitamin A je topljiv u mastima pa je mrkvu dobro popržiti ili pirjati u jestivom ili maslinovom ulju.
Zimska juha od mrkve će uz zdravu prehranu prirodno podići imunitet cijele obitelji. Uz komadiće mrkve iz organskog uzgoja, u lonac dodajte nasjeckani manji luk, malo češnjaka i žlicu usitnjenog đumbira. Lagano pržite na ulju i zatim dodajte manju količinu vode, jer se mrkva mora prokuhati i postati mekana. Sadržaj zatim možete izmiksati kako bi dobili kašu ili pire. Dodajte samo osnovne začine, malo soli i papra, kako bi okus bio što prirodniji. Možete i na kraju kuhanja iscijediti pola limuna u juhu. Zbog ‘peckavog’ đumbira možda ćete pojesti samo jedan tanjur juhe.
Brojni video prilozi na platformi YouTube preporučuju razne verzije ovog recepta, no ovaj najjednostavniji ističe nutritivnu vrijednost mrkve i ljekovita svojstva đumbira.
Komentari