Jagode obožavamo na sto načina. Volimo ih jesti svježe, oprane, sa ili bez šećera, sa ili bez šlaga… Uskoro dolazi sezona jagoda u kojima možemo uživati u prvim ljetnim mjesecima.
Jagode su odličan sastojak mnogih deserata, kolača i torti kojima daju svježinu, okus i fantastičan izgled.
Recept za najjednostavniji kolač od jagoda donosi gastro blogerica Bruna Vučak, s bloga YumYum Paradise i Instagram profila YumYum Paradise.
SASTOJCI:
400 g jagoda
3 jaja
130 g šećera
1 žličica arome vanilije
130 g pirovog bijelog brašna
dekoracija (usitnjeni bademi, šećer u prahu, jagode)
PRIPREMA:
Pećnicu upalite da se zagrije na 180 stupnjeva.
Kalup za tortu promjera 25 cm namastite s malo maslaca.
Jagode operite i narežite na sitne kockice, pa polovicu rasporedite na dno kalupa.
Jaja miksajte sa šećerom dok ne pobijeli i udvostruči volumen, pa dodajte i aromu vanilije.
Ručno (špatulom) umiješajte brašno dok se ne sjedini sa smjesom, odnosno dok više ne vidite mrvice brašna.
Smjesu izlijte preko jagoda pa malo prodrmajte kalup da se ravnomjerno rasporedi. Na vrh zatim poslažite ostatak jagoda i pospite usitnjenim bademima.
Pecite kolač 35-40 minuta, znat ćete da je gotov kada uhvati lijepu boju i rubovi se lagano odvoje od kalupa.
Kolač prije posluživanja pospite šećerom u prahu, a po želji servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Zgodni savjeti:
Jaja neka budu sobne temperature.
Brašno miješati što je nježnije moguće kako biskvit ne bi bio žilav.
Za manje kaloričnu verziju može se upotrijebiti neki drugi zaslađivač, npr. brezin šećer ili eritrit.
Recept možete isprobati i s nekim drugim voćem, npr. s jabukama uz dodatak cimeta.
Komentari