JEDNA OD NAJZDRAVIJIH GRICKALICA: Bademi čuvaju zdravlje, ‘brišu’ bore i kilograme

Autor:

Pixabay

Nedavna studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da bademi pozitivno djeluju na zdravlje crijeva, a zdrava crijeva znače jak imunitet. Bademi obiluju vlaknima koji preveniraju zatvor i potiču probavu.

Studija provedena otprilike u isto vrijeme, na drugom kraju svijeta, u Australiji pokazala je da su bademi odličan saveznik u mršavljenju. Potiču metabolizam i dulje nas čine sitima.

Istraživanje provedeno u SAD-u i objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition otkrilo je da bademi pospješuju i ubrzavaju oporavak mišića nakon napornog vježbanja. U nastavku vam donosimo još nekoliko razloga zbog kojih biste trebali uvrstiti bademe u prehranu.

Jačaju kosti

Bademi su odličan izvor kalcija i fosfora, a zahvaljujući tome jačaju kosti i smanjuju rizik od fraktura.

Pomažu regulirati šećer u krvi

Bademi su odlična grickalica za dijabetičare jer pomažu održati stabilnu razinu šećera u krvi. Imaju nizak glikemijski indeks što znači da ne izazivaju inzulinske skokove.

Pomlađuju kožu

Bademi obiluju vitaminom E, jakim antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja i čini da koža izgleda blistavo i mladoliko. Studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology pokazala je da svakodnevna konzumacija badema poboljšava hidrataciju i elastičnost kože.

Kosu čine bujnom

Tajno oružje bujne, blistave i zdrave kose su bademi zahvaljujući biotinu, B vitaminu koji potiče njezin rast i čini je čvršćom.

Bademi su jedna od najzdravijih grickalica. Hranjivi su, obiluju proteinima, zdravim masnoćama i vitaminom E.
Omega-3 masne kiseline i polifenoli koji se nalaze u bademima imaju antiupalna svojstva, a snižavanje upala u tijelu pridonosi općem zdravlju i prevenciji razvoja kroničnih stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i artritisa.

Možete ih konzumirati u njihovom prirodnom obliku, lagano tostirati za bogatiji okus ili ih preko noći namočiti vodi kako biste ih lakše probavili i izvukli iz njih maksimum u nutritivnom smislu. Dodajte ih zobenoj kaši li jogurtu, zajedno s omiljenim voćem ili ih pak grickajte između obroka. Također, možete ih samljeti i koristiti kao zdraviju verziju brašna pri izradi kruha, keksa ili kolača.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.