Ovih je dana portal Taste Atlas objavio listu sto najboljih tradicionalnih jela, restorana i kuhinja na svijetu za ovu godinu.
Najboljim tradicionalnim jelom proglašena je meksička Cochinita, a slijede ju brazilska Picanha te poljski Pierogi Ruskie. U Top5 još su ušli tajlandski Massaman Curry i talijanski Trofie al pesto.
Jamon Iberico de Belota proglašen je najboljim mesnim proizvodom na svijetu, a portugalska Alheira najboljom kobasicom. Talijanska Stracciatella ocijenjena je kao najbolji sir na svijetu, a rumunjska Fataesca Negra najboljom vinskom sortom na svijetu. Najbolja juha na svijetu je filipinski Sinigang, turski Shish Kebab najbolje mesno jelo na svijetu, grčka Yemista najbolje jelo od povrća na svijetu, dok je grčki Dakos najbolja salata.
Što se tiče plasmana hrvatskih proizvoda na listi, 36. mjesto zauzima kotlovina, 51. čobanac, 55. crni rižoto, 82. purica s mlincima, dok su na 88. mjestu štrukli.
Talijanska kuhinja proglašena je najboljom kuhinjom na svijetu, ispred grčke i španjolske. Hrvatska je na ovoj listi na visokom šestom mjestu.
Više od sto tisuća korisnika biralo je i grad s najboljom tradicionalnom hranom na svijetu. Pobjednik je Mexico City, a slijede Bangkok, Napulj, Hong Kong i Buenos Aires.
Što se tiče najboljih tradicionalnih restorana, pobjedu je odnio Cafe Imperial u Pragu. Slijede ga rimski Da Enzo al 29 i Commander’s Palace u New Orleansu. Na listi su i dva hrvatska restorana – Okrugljak na 32. te Vinodol na 76. mjestu.
Komentari