Rijetki su oni koji ne vole lubenicu, no treba znati izabrati najsočniju i najslađu pa je odnijeti kući, dobro rashladiti, narezati i s užitkom pojesti. Sav trud pada u vodu, ako niste izabrali zrelu lubenicu. U nastavku vam otkrivamo kako se uvijek kući vratiti s pravom.
Uz nekoliko jednostavnih trikova znat ćete odabrati najslađu lubenicu. Nije teško. Obratite pažnju na zvuk, izgled, oblik, težinu i specifičnu mrlju.
Mrlja
Potražite žutu mrlju na lubenici. Ona nastaje dok lubenica zrije na tlu. Mjesto na kojem je bila u kontaktu s tlom bit će malo drugačije teksture i žućkaste boje.
View this post on Instagram
Boja
Zrela lubenica je tamnozelene boje, ujednačenih linija, ali nije sjajna. Birajte one koje ne blistaju.
Oblik
Nije važno je li lubenica ovalna ili okrugla (to samo ukazuje na različite sorte). Izbjegavajte lubenice nepravilnog oblika i izaberite simetričnu, odgovarajuće težine.
Težina
Zrela lubenica je teška za svoju veličinu. Uzmite je u ruke i usporedite njezinu težinu s ostalima lubenicama približno iste veličine. Izaberite najtežu koja je zadovoljila bojom, oblikom i ima spomenutu žutu mrlju.
Pokucajte
Kucnite par puta po lubenici. Ako čujete dubok, šuplji zvuk, poput bubnja, lubenica je puna soka.
Sada kada ste izabrali najbolju lubenicu, odnesite je kući, rashladite, narežite na komade, kockice ili je izdubite žlicom za sladoled. Ako ste raspoloženi, možete u njoj napraviti koktel ili voćnu salatu ili je zapeći na užarenoj rešetki roštilja.
Komentari