Ovaj omiljeni kolač ima mnogo imena – langošice, lepinjice, mekike, fanjki ili poderane gaće. Bez obzira na to kako ga zvali, mirisom dosta podsjeća na fritule, pa ako se ovih dana prošećete po Adventu u nekom od hrvatskih gradova sigurno ćete ih ‘namirisati’.
Ovaj su kolač često radile naše bake i mame, u slanoj ili slatkoj varijanti. Mogu se posipati šećerom ili soli, netko će im dodati omiljeni čokoladni namaz ili marmeladu, a netko tartar, vrhnje s češnjakom ili ribani sir za slanu varijantu.
Evo recepta!
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 jogurt (čvrsti)
- 250 ml mlijeka
- 1 kockica svježeg kvasca
- 2 žličice soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 l ulja ili svinjske masti
Priprema:
- Kvasac, malo šećera i malo brašna zalijte sa 1 dcl mlakog mlijeka, promiješajte i satvite na toplo da kvasac naraste
- U većoj posudi izmiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, dodajte jogurt, preostalo mlijeko i dignuti kvasac, te umijesite tijesto. (Ako vam tijesto ispadne pregusto dodajte jedno jaje) Stavite tijesto na toplo da naraste
- Radnu plohu pobrašnite i razvaljajte tanje tijesto i izrežite ga na pravokutnike. Svaki pravokutnik prorežite po sredini, pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da narastu
- Ulje ili masnoću dobro zagrijte i pržite poderane gaće dok ne porumene
- Kad ih izvadite slažite ih na papirnati kuhinjski ubrus dok ne upiju višak masnoće
Komentari