Novo istraživanje je pokazalo da kasnonoćno prejedanje znatno utječe na pojavu i razvoj kardiovaskularnih bolesti kod osoba s povećanim rizikom obolijevanja od ovih bolesti, prenose vitamini.hr.
Kasnonoćno prejedanje se odnosi na unos velike količine energije u kasnim popodnevnim ili večernjim satima. Ono se povezuje s nekoliko rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, kao što su pretilost, hipertenzija, poremećaji glikemije i lipidnog profila te povišene vrijednosti C-reaktivnog proteina (CRP). Kasnonoćna konzumacija hrane definirana je kao konzumacija hrane nakon 19 sati, a kasnonoćno prejedanje kao unos više od 40% ukupnog dnevnog unosa energije nakon 19 sati.
U novoj studiji je sudjelovala 901 odrasla osoba (45,2% muškaraca).
Provedena su antropometrijska mjerenja, dva 24-satna prisjećanja unosa hrane te vaskularna procjena. Rezultati istraživanja pokazali su pozitivnu povezanost kasnonoćnog prejedanja s postojanjem plakova u karotidnim arterijama, kao i povezanost kasnonoćne konzumacije hrane s povećanim unosom crvenog mesa, rafiniranih žitarica i vina.
Također, pokazalo se kako je konzumacija visokoenergetske hrane u noćnim satima povezana s nižim dijastoličkim krvnim tlakom.
Autori studije naglašavaju kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdila točnija povezanost prehrambenih ponašanja i izbor namirnica.
Komentari