ISTARSKO KRALJEVSTVO TARTUFA: Kroz viziju ‘tartuf za sve’ Zigante ga je htio učiniti dostupnim svim slojevima društva

Autor:

04.04.2022., Livade - Restoran i trgovina Zigante. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Tvrtka Zigante postala je prije 20-ak godina predvodnik razvoja sasvim osobitog kulinarskog sektora u Istri, baziranog na istarskom tartufu, a od te delikatese koja je mnogima čak i u Istri tada bila nepoznanica, brendirali su ne samo svoju tvrtku, već i Istru kao destinaciju izvrsnosti

Iako je, kao alatničar po struci, Giancarlo Zigante sanjao da će izumiti stroj koji će biti poznat u cijelome svijetu, nakon posla bi odlazio u šumu i uživao u tartufarenju. Na to je isprva gledao kao na hobi, no mnogi su govorili da se za njega tartufi naprosto lijepe. Tako je jednoga dana pronašao čak šest kilograma tartufa! No prava prekretnica dogodila se 2. studenoga 1999. kada je s kujicom Dianom u Motovunskoj šumi pronašao bijeli tartuf težine 1,31 kilogram. Ogroman tartuf nazvan Millennium zauvijek je cijelu obitelj Zigante usmjerio k unaprjeđenju statusa istarskih tartufa. Danas tvrtku Zigante tartufi vodi nova generacija, kći Antonella i sinovi Adriano i Marino. Osim ugostiteljske djelatnosti tvrtka Zigante bavi se proizvodnjom i prodajom slasnih delicija od tartufa te proizvodnjom vina i maslinova ulja.

 “Proizvodi od tartufa su naša osnovna djelatnost. Ovo je obiteljski posao koji je pokrenuo naš otac, a tartufarstvom se počeo baviti prije gotovo 50 godina, najviše iz ljubavi prema toj osobitoj deliciji, ali i kako bi poboljšao kućni budžet. Početkom 90-ih godina prošloga stoljeća, 1992. godine, otvorio je tvrtku kako bi se intenzivno mogao baviti lovom na tartufe, otkupom i prodajom svježih tartufa, uglavnom za izvoz. Pet godina kasnije kupili smo prve strojeve i ispred kuće u Plovaniji napravili mali obiteljski pogon za preradu tartufa. Počeli smo s nekoliko proizvoda iz kućne radinosti, a već 1999. prerasli smo u prvi pravi pogon za preradu tartufa u Hrvatskoj. Zatim smo 2000. godine u Livadama otvorili trgovinu za prodaju proizvoda od tartufa, prvu takvu u Hrvatskoj“, rekao je za Gastro&Wine Adriano Zigante, voditelj cjelokupnog poslovanja tvrtke Zigante tartufi.

Adriano Zigante, voditelj cjelokupnog poslovanja tvrtke Zigante tartufi, koja je čak i u vrijeme korone na tržište lansirala nove proizvode. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Veliku prekretnicu i vjetar u leđa u razvoju tvrtke Zigante tartufi donio je upravo pronalazak najvećeg tartufa, tzv. Millenium. Naime, Giancarlo nakon osnivanja tvrtke nije odustao od tartufarenja, istovremeno je išao u lov na tartufe, brinuo se za njihovu prodaju i preradu, ali i promociju. Neumoran rad na promicanju istarskog tartufa nastavljen je otvaranjem restorana Zigante. Restoran je otvoren 2002. te se u samo dvije godio uspeo na sam vrh hrvatske gastronomske scene i utro put razvoju jednog sasvim osobitog kulinarskog sektora u Istri. On se temelji na domaćem istarskom tartufu koji se gostima iz cijelog svijeta nudi isključivo svjež, u svojoj prirodnoj pojavnosti, čime se promiče njegova vrhunska kvaliteta, ali i Istra kao destinacija izvrsnosti.

Restoran Zigante otvoren je 2002. i u samo dvije godine uspeo se na sam vrh hrvatske gastronomske scene. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Prerada tartufa je u Istri bila razmjerno nepoznata djelatnost pa je njihov rad na tom području bio pionirski pothvat povezan s nizom rizika i izazova. Bilo je mnogo ljudi koji su lovili i prodavali tartufe, ali nitko ih nije prerađivao i davao im novu vrijednost. Tartuf je zapravo bio jedna velika nepoznanica, a kad ga se i poznavalo smatrao se toliko ekskluzivnom namirnicom da je domaćem stanovništvu i širim društveni slojevima bio nedohvatljiv. No Zigante je imao jasnu viziju, a moglo bi se reći i svojevrsnu misiju koja se može sažeti u krilatici “tartuf za sve” – učiniti tartuf dostupnim ili barem dostupnijim svim društvenim slojevima, a posebno ljudima iz Istre gdje tartuf i raste.

 “Mi smo bili prva tvrtka u Istri koja je uspjela povući novac iz programa SAPARD i uz pomoć tih sredstava izgradili smo najveću tvornicu za preradu tartufa u Hrvatskoj. Naša tvrtka se 2008. proširila i osuvremenila proizvodne kapacitete otvorivši u Plovaniji najsuvremeniju tvornicu za preradu i konfekcioniranje proizvoda od tartufa, vrijednu više od 20 milijuna kuna, od čega je 5,5 milijuna ostvareno iz fonda SAPARD. Cjelokupna tehnološka oprema i znanje naših zaposlenika omogućuju dobivanje jedinstvenih proizvoda u kojima kupci mogu uživati tijekom cijele godine, a ne samo tijekom sezone kada se vade tartufi. Riječ je o manufakturnoj proizvodnji visoke kvalitete i napredne tehnologije, s proizvodima koji su pažljivo birani i podvrgnuti strogim kontrolama.

Crni tartuf također je iznimno cijenjen, a Zigante od njega radi čak i čokoladnu kremu s crnim tartufima i perle crnog tartufa. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Tartufi se u tvornici konzerviraju u staklenkama cijeli, mljeveni ili u listićima, samostalno ili s dodatnim sastojcima – gljivama, maslinama, medom ili maslinovim uljem. Proizvode se vrste umaka od tartufa i aromatizirana maslinova ulja s tartufima. Dio proizvoda nam rade naši partneri, koji po našoj recepturi, s našim tartufima i pod našim brandom proizvode sir, čips, suhomesnate proizvode i čokoladu. Proizvode iz tvornice u Plovaniji plasiramo po cijeloj Hrvatskoj, u Europsku uniju, Sjevernu i Južnu Ameriku, Aziju i Australiju”, istaknuo je Adriano Zigante.

Tvrtka Zigante tartufi konstantno raste i razvija nove proizvode. Tu stagnacije ne smije biti. Čak i u vrijeme korone na tržište je izbacivala nove proizvode i poboljšavala kvalitetu postojećih. Među novim proizvodima ističu se čips s tartufima, začini s bijelim i crnim tartufom, aceto balsamico s bijelim tartufima i mnogi drugi. Među umacima se ističu lagana majoneza s tartufima, kečap s tartufima, ali i čokoladna krema s crnim tartufima te bijela čokoladna krema s bijelim tartufima. Iz široke palete ostalih proizvoda pažnju privlače perle crnog tartufa, ali i masline punjene sirom i tartufima.

Kvalitetu maslinova ulja Zigante prepoznali su i stručnjaci najpoznatijeg svjetskog vodiča kroz maslinova ulja Flos Olei. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 “Bavimo se i vinogradarstvom i vinarstvom, naša su vina prepoznatljiva pod obiteljskim imenom Zigante. Proizvedena su s mnogo truda, znanja i ljubavi, a između ostalog i s ciljem da s njima sljubimo svoje tartufe. Grožđe za proizvodnju Zigante vina visoke je kakvoće i uzgaja se u vinogradima na blago nagnutim vinorodnim položajima u blizini Kostajnice. Osim vinogradu, veliku pažnju posvećujemo podrumarstvu i preradi te njezi i finalizaciji vina. Naš je podrum opremljen za proizvodnju mladih i svježih vina, ali i za dobivanje zrelih, odležanih vina. Također, bavimo se proizvodnjom maslinova ulja, a naši se maslinici nalaze u Plovaniji i Kostajnici. Proizvodimo pet vrsta ekstra djevičanskog maslinova ulja, među kojima su zastupljene i autohtone istarske sorte – istarska bjelica i buža. Ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kakvoće dobiveno je neposredno iz ploda masline, i to isključivo mehaničkim postupkom. Kvalitetu našeg ulja prepoznali su i stručnjaci najpoznatijeg svjetskog vodiča Flos Olei, koji su maslinovo ulje Zigante dobiveno od istarske bjelice proglasili najboljim biološki proizvedenim maslinovim uljem”, ponosan je Adriano Zigante.

Začini s bijelim i crnim tartufom i čips s tartufima samo su neki iz nove linije proizvoda tvrtke Zigante. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Livade su zahvaljujući obitelji Zigante postale istaknuto središte svijeta tartufa, s naglaskom na bijeli tartuf. Osim stalnog tartufarstva u Motovunskoj šumi, trgovine Zigante tartufa i restorana Zigante, u Livadama se svake godine ujesen odvijaju “Dani Zigante tartufa”. Kako je sve u Livadama unikatno i povezano s tartufom, tako su “Dani Zigante tartufa“ sasvim osobita i neponovljiva manifestacija koja uvijek iznova na pijedestal uzdiže istarski bijeli tartuf. Manifestacija počinje sredinom rujna i traje punih deset tjedana, sve do druge polovice studenoga, čime se simbolično ulazi u središnji dio sezone lova na bijeli tartuf u Istri, kad je on najkvalitetniji i najtraženiji. “Dani Zigante tartufa” zasigurno su najdulja manifestacija posvećena tartufu – zapravo, festival tartufa i najveća hrvatska i regionalna izložba tartufa. Već se počela opisivati i kao maratonski sajam tartufa koji jedno maleno naselje pretvara u veliko trgovište tartufima i svim vrhunskim proizvodima koji se na tartuf nadovezuju, s njime spajaju ili na poseban način sljubljuju.

Tartuf se u restoranu Zigante gostima iz cijelog svijeta nudi isključivo svjež, u svojoj prirodnoj pojavnosti, čime se promiče njegova vrhunska kvaliteta. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Giancarlo Zigante je u Motovunskoj šumi 1999. pronašao bijeli tartuf težine 1,31 kilogram nazvan Millennium, s kojim je ušao u ‘Guinnessovu knjigu rekorda’. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO, Privatna arhiva

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.