Istarska pašta: Najpoznatiji su fuži, ali tu su i lazanje, ravioli, posutice, pljukanci

Autor:

14.10.2020., Zagreb - Zgvacet s fuzima tradicionalno istarsko jelo.rPhoto: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Istarska županija  često ruši rekorde po turističkoj posjećenosti, kako ljeti, tako i zimi. A osim pitoresknih gradova, pulske Arene, prekrasnih plaža, turiste privlači i gastronomija. Među bogatom ponudom posebno se ističe istarska tjestenina, a TZ Istarske županije napravio je presjek te autentične istarske kulinarske pojave.

Tjestenina je prema Istri ‘putovala’ iz talijanskih pokrajina, a na tom su se putu mijenjali nazivi i odgovarajući oblici pašte, tjestenina. Kad pomislite na istarsku kuhinju, možda će vam na pamet prvo pasti fuži, no gastronomska ponuda našeg najvećeg poluotoka sastoji se od više vrsta tjestenine.

Ljubitelje talijanske tjestenine najviše bi mogao zbuniti naziv istarske lazanje. Ne radi se, naime, o većim pravokutnim plohama tjestenine koje se polažu jedna na drugu te su odvojene i prelivene umakom, nego naprosto – o širokim rezancima. Njihov jednostavan oblik čini ih primjenjivim u raznim jelima, uključujući i podatna gnijezda za bijele tartufe. Uz široke, pripremaju se i usko rezane lazanje za juhu te one malo šire – za maneštre.

Značajnu ulogu drže i ravioli, tijesto punjeno raznim nadjevima, među kojima primat drže labinski krafi, punjeni smjesom od sira, jaja, oraha i grožđica – najprije kuhani, a potom zaprženi slatkim umakom.

U vrijeme posta najčešći oblik tjestenine bile su pasutice ili posutice (tijesto izrezano u kvadratiće), prelivene vrućim maslinovim uljem i slanim sardelama ili poslužene zajedno s bakalarom in bianco.

Sve su više popularni i makaruni, žbirići ili pljukanci (tjestenina vretenastog oblika), ali najpoznatija istarska tjestenina su ipak fuži – mali tanki komadi tjestenine smotani u cjevčice, obično duge tri do pet centimetara. Od brašna, soli, jaja i vode umijesi se glatko tijesto, razvalja u tanku plohu i izreže na kvadratiće 4×4 centimetra. Preostaje dva suprotna kraka savinuti prema sredini i pritisnuti da se zalijepe.

Široku primjenu imaju i fuži, najčešće ‘okupani’ domaćim žgvacetima, istarskim gulašima, komadićima mesa u gustom umaku. Kokošji žgvacet je vrlo raširen i omiljen, inačica je šugo od kokošjeg i goveđeg mesa, a potom i šugo od raznih vrsta krupnije divljači.

OZNAKE: tjestenina, Istra

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.