Prema prvim pokazateljima, bilježi se blagi pad prometa u ugostiteljstvu.
Međutim, turisti su ove godine stigli ranije, a ako se sezona produlji i na jesen, rezultati bi mogli biti na razini prošlogodišnjih.
‘Ionako smo željeli rasteretiti špicu sezone’
Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore (HGK), ocijenila je za HRT kako sezona prolazi u skladu s očekivanjima.
“Europsko prvenstvo bilo je u Njemačkoj, Olimpijske igre su u Parizu, očekivali smo da ćemo u ovom periodu imati možda čak i borbu za goste. Rezultati na razini države, koje smo mogli čuti na sektorskom sastanku prije par dana u Splitu, u skladu su sa strategijom razvoja održivog turizma, što znači da smo u predsezoni imali veći rast nego što to imamo sad u špici turističke godine. Odnosno, ne da nemamo rast, nego imamo stagnaciju prometa i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad. To može zvučati loše jer smo naučili na bjesomučne količine posla u srpnju i kolovozu, ali to je ono za što smo se borili, da se više radi u prvom i zadnjem dijelu godine, a da se rastereti špica sezone“, poručila je Tabak.
‘Nije isto u svim restoranima’
Sektor pripreme i posluživanje hrane i pića ove godine bilježi rast od šest posto u količini izdanih računa te 17 posto u financijskom prometu.
“Imali smo rast i dobre rezultate u predsezoni, a kad razgovarate s kolegama na terenu, objektivna je situacija da imamo u konkretnim restoranima samo jednu rotaciju navečer za večere. Unazad pet do 10 godina znali bismo imati tri rotacije večera i to u stvari znači pad u količini prometa između 10 posto i 20 posto. Što se financijskih pokazatelja tiče, ili je stagnacija ili je maleni pad ili je mrtva trka za jednak rezultat. Međutim, opet ovisi koji tip objekta. Neki su i u porastu. Dakle, nema svaka vrsta objekta istu sudbinu“, kazala je Tabak.
‘Moramo poboljšati kvalitetu usluge’
Joso Smolić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, kazao je da gosti zbog krize manje troše. Naglašava i da je to očekivano.
Osim toga, gosti očekuju veću kvalitetu i bolju uslugu.
“Na tome moramo raditi da bismo održali dolazak gostiju i za sljedeće godine kad budu imali veću potrošnju“, istakao je za HRT.
‘Podbacio privatni smještaj’
“Svi pokazatelji govore da smo negdje na razini prošle godine, znamo da je prošla godina bila dobra. Mali pad je, ali često je bila rupa u prvoj polovici srpnja, tako je i ove godine. U Hrvatskoj imamo povećanje dolaska noćenja, nešto manje dolaska, a noćenja oko jedan posto. Mislim da smo na dobrom putu“, smatra Smolić.
Ističe kako se pad, koji se broji u sitnim postocima, odnosi na privatni smještaj.
“To je bilo za očekivati s obzirom na to da imamo 23.000 više kreveta u ovoj godini u odnosu na prošlu, isti je kolač, a dijeli ga puno više njih, i normalno da ne možemo svi isto dobiti“, poručio je.
‘Bolje prolaze pizzerije nego restorani s tradicionalnom kuhinjom’
Tabak je rekla kako podaci s terena pokazuju kako bolje prolaze ugostiteljski objekti koji nude jednostavna jela, poput roštilja, pizze i tjestenine, nego objekti koji nude tradicionalnu dalmatinsku hranu i ribu.
“Restorani koji nude autohtonu kuhinju i malo bolji nivo usluge bilježe pad, ali u ugostiteljstvu bilježimo porast broja stolica, otvaraju se novi objekti i možda i nije loše da ako imate jednu rotaciju da ona bude kvalitetna. Sad imamo priliku da ta kvaliteta bude jednaka tijekom cijele godine i to je ono na čemu moramo raditi i ustrajati“, zaključila je Tabak za HRT.
Komentari